Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
29-01-2007

Eerste Diamanten Film voor ZWARTBOEK

Persbericht Nederlands Film Festival


Utrecht, 29 januari 2007


Eerste Diamanten Film voor ZWARTBOEK

Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film hebben de Diamanten Film in het leven geroepen voor Nederlandse speelfilms en documentaires die tijdens de roulatie meer dan één miljoen bezoekers naar de bioscoop trekken. De oorlogsthriller ZWARTBOEK heeft dit aantal inmiddels ruim bereikt en regisseur Paul Verhoeven en producent San Fu Maltha nemen de eerste Diamanten Film op 31 januari in ontvangst.

Producent San Fu Maltha organiseert ter ere van de miljoen bezoekers een diner voor regisseur Paul Verhoeven, de hoofdrolspelers en een aantal belangrijke crew-leden. Tijdens dit diner dat plaats vindt op 31 januari in Rotterdam reikt Doreen Boonekamp, directeur van het Nederlands Film Festival, de eerste Diamanten Film ooit uit. ZWARTBOEK is de eerste Nederlandse film die, sinds de filmprijzen voor het aantal verkochte bioscoopkaartjes in 2001 in het leven werden geroepen, één miljoen bezoekers trok.

ZWARTBOEK, naar het scenario van Gerard Soeteman en Paul Verhoeven, is een oorlogsthriller over een jonge joodse vrouw, gespeeld door Carice van Houten, die zich aansluit bij het Haagse verzet. Om zijn zoon te redden haalt de leider van het verzet haar over om een affaire met het hoofd van de SD te beginnen. Ze wordt steeds verder meegezogen in een dodelijk web van dubbelspel en verraad.

Hoofdrollen in de film worden vertolkt door onder anderen Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman, Halina Reijn, Derek de Lint en Dolf de Vries. De film is geproduceerd door Fu Works en gecoproduceerd door Egoli Tossell Film (Duitsland), Clockwork Pictures (Verenigd Koninkrijk), Motel Films en Hector (beide uit Nederland). ZWARTBOEK is een VIP Medienfonds 4 productie in co-productie met de AVRO.

De film is genomineerd voor een BAFTA Award, de belangrijkste Engelse filmprijzen, en voor de London Critics Circle Film Award. In Venetië was de film de Beste Buitenlandse Film en op het Nederlands Film Festival won ZWARTBOEK de Gouden Kalveren voor de Beste Actrice, Beste Regisseur en Beste Lange Speelfilm.

Vanaf 26 april is ZWARTBOEK te koop op DVD en op dit moment is de film nog te zien in 50 bioscopen.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse speelfilm of documentaire tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1 miljoen bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.


Einde persbericht

www.filmfestival.nl / www.diamantenfilm.nl

Voor meer informatie:
Nederlands Film Festival
Annick Smit
T +31(0)30.230.3800 F +31(0)30.230.3801
E publiciteit@filmfestival.nl

Voor quotes en/of fotografie op 31 januari :

Fu Works
Maryl Adler
T +31(0)20.344.5160
E maryl@fuworks.nl