24-09-2018

Babi Pangang wordt Nederlands cultureel erfgoed

Stichting Meer Dan Babi Pangang is begonnen aan het officiële traject om ervoor te zorgen dat het gerecht Babi Pangang en de traditie en cultuur ervan wordt toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De stichting participeert in het Netwerk Immaterieel Erfgoed en de voordracht voor bijschrijving in de Inventaris is in voorbereiding.

Dit traject vormt een onderdeel van de documentaire WIJ ZIJN MEER DAN BABI PANGANG van de Chinees-Nederlandse regisseur Julie Ng, die met deze film haar regiedebuut maakt. Zij is vorige week begonnen met een crowdfunding campagne om een deel van het budget van haar film te realiseren. Zo kunnen donateurs een workshops babi pangang kiezen, een uniek t-shirt en tas of een eigen Chinese kalender. De campagne kan hier bezocht worden: https://cinecrowd.com/nl/wij-zijn-meer-dan-babipangang

Sinds het ontstaan van het gerecht, omtrent de jaren '60, is Babi Pangang niet meer weg te denken uit de Nederlandse huishoudens. Het is een van de bekendste, zo niet het bekendste gerecht van de lokale dorps Chinees, die dreigt te verdwijnen uit het Nederlandse straatbeeld. In 2008 telde Nederland 2.123 Chin. Ind. Restaurants en is het inmiddels teruggelopen naar 1.734. Het sluiten van deze restaurants bedreigt daarom ook het bestaan van de babi pangang.

Julie Ng: 'Uit verschillende hoeken, zoals food trendwatchers die wij hebben geïnterviewd, wordt er ook voorspeld dat de Babi Pangang daadwerkelijk zal verdwijnen. De babi pangang is een gerecht dat verschillende culturen met elkaar verbind: de Chinese, de Indonesische en de Nederlandse en wat ook alleen heeft kunnen ontstaan door deze specifieke kruisbestuiving. De babi pangang is daarom een authentiek 'Nederlands' gerecht in zijn eigen soort.'

Stichting Meer Dan Babi Pangang is in 2018 opgericht door In-Soo Radstake, (Zuid-Korea, voorzitter, filmproducent en cultureel ondernemer) Julie Ng (Hong Kong, secretaris, documentaire regisseur) en San Fu Maltha (Indonesië, penningmeester, filmproducent en filmdistributeur). Het doel van de stichting is het leveren van een bijdrage aan het ontdekken, ontwikkelen, begeleiden en promoten van nieuwe diverse stemmen, makers, kunstenaars, designers en creatievelingen vanuit de Aziatische gemeenschap.

Julie Ng: 'Ik groeide als kind op in het Chinees Restaurant van mijn ouders. Maar ik neem de zaak niet over. Net als vele anderen van mijn generatie. In de basis zijn dus de huidige Chinese restauranthouders degenen die het immaterieel erfgoed levend (moeten) houden en doorgeven, en de Nederlandse consument die het blijft eten en bestellen. Nu het aantal Chinese restaurants zo afneemt zien wij vanuit onze stichting de noodzaak om de aandacht hierop op houden, zodat het nooit verloren zal gaan.'

In de documentaire WIJ ZIJN MEER DAN BABI PANGANG gaat Julie Ng, een Chinees-Nederlandse vrouw op zoek naar de afkomst van de babi pangang om zich gaandeweg te beseffen dat het niet de afkomst van het gerecht is wat ertoe doet, maar juist de betekenis. De culinaire zoektocht naar haar culturele identiteit als Chinese Nederlander brengt haar tot onverwachte en nieuwe inzichten in haarzelf.

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland vloeit voort uit de Nederlandse ratificatie van de UNESCO Conventie ter Bescherming van het Immaterieel Erfgoed, die de aangesloten landen verplicht het immaterieel erfgoed binnen de eigen landsgrenzen in kaart te brengen en te documenteren. De Inventaris wordt gecoördineerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Meer informatie is te vinden via de website: https://www.immaterieelerfgoed.nl.