Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
07-12-2015

OPNAMES EEN ECHTE VERMEER VAN START MET JEROEN SPITZENBERGER ALS HAN VAN MEEGEREN

EEN ECHTE VERMEER: Over het leven van Han van Meegeren, Nederlands grootste kunstvervalser

Op woensdag 16 december gaan in Amsterdam de opnames van de Nederlandse speelfilm Een Echte Vermeer van start. Rudolf van den Berg (Tirza, Süskind) regisseert dit bijzondere verhaal over het bewogen leven van de Nederlandse schilder Han van Meegeren, één van ‘s werelds grootste kunstvervalsers. In de hoofdrollen Jeroen Spitzenberger als Han van Meegeren, Lize Feryn als Jólanka Lakatos, Porgy Franssen als Abraham Bredius en Roeland Fernhout als Theo van Wijngaerden. Er zijn belangrijke bijrollen voor onder meer Raymond Thiry en Dewi Reijs. De film wordt gerealiseerd door de makers van onder andere Zwartboek, Lucia de B., Tirza, Süskind, Oorlogswinter, Alles is Liefde en Van God Los.

Al vele malen probeerden diverse filmproducenten in binnen- en buitenland dit fascinerende stukje Nederlandse geschiedenis te verfilmen, maar het is nooit eerder gelukt. ‘Deze film over meestervervalser Han van Meegeren en zijn grote liefde geeft me de kans om iets voelbaar te maken van het wezen van de kunst en van kunstenaarschap’, aldus regisseur Rudolf van den Berg. De opnames zullen plaatsvinden in Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Kroatië.

Over de film
Begin jaren ‘20. De jonge, getalenteerde Han van Meegeren schildert net als zijn grote idolen Rembrandt en Johannes Vermeer: met een welhaast fotografische precisie. De getrouwde Han begint een stormachtige, verboden verhouding met Jólanka, de echtgenote van de alom gerespecteerde kunstcriticus Abraham Bredius. Jólanka valt voor Han's aanbidding en zijn vurige passie voor de kunst én voor haar. Bredius neemt echter op een nietsontziende manier wraak. Hij brandt Han’s grote solotentoonstelling totaal af en zet Han neer als prutser, sneltekenaar en kopiist.

Han besluit zich te wreken op de kunstwereld. Hij zal bewijzen dat híj, Han van Meegeren, een even grote kunstenaar is als de 17de-eeuwse Johannes Vermeer. Ruim zes jaar leeft hij het kluizenaarsleven van een bezeten schilder, totdat hij eindelijk zijn schilderij De Emmaüsgangers durft te ondertekenen met I.V.Meer. Han introduceert het schilderij als een ontdekking uit Vermeer’s onbekende periode. Bredius trapt in de val, taxeert het doek als een wonderschone, 100% authentieke Vermeer en Han is opeens schatrijk. De hebzucht van Han blijkt groter dan zijn eergevoel. Hij maakt zijn geheim niet openbaar en wordt daarbij aangespoord door Jólanka, die inmiddels zijn nieuwe echtgenote is geworden. Hij  produceert de ene valse Johannes Vermeer na de andere namaak-Frans Hals en daarmee creëert hij, samen met zijn vrouw, een steeds groter geheim.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schildert hij een gigantisch fortuin bij elkaar. Pas na de Bevrijding krijgt Han zijn langverbeide podium, wanneer hij tijdens een rechtszaak terechtstaat voor hoogverraad. Hij moet bewijzen dat hij het genie is achter alle ‘gevonden’ Vermeer’s en slaagt daarin! Ten overstaan van de wereldpers beleeft Han hier zijn moment van roem en genoegdoening en toont Han dat zijn schilderstalent dat van Johannes Vermeer evenaart.

Makers
Het script is geschreven door Jan Eilander (André Hazes, zij gelooft in mij, J. Kessels) en Rudolf van den Berg. Van den Berg regisseerde eerder onder andere Tirza (2010), winnaar van een Gouden Kalf voor beste regie en beste montage, en de Gouden Film Süskind (2012). Production designer is Ben Zuydwijk (J. Kessels, Ventoux en De Eetclub) en director of photography is Goert Giltay (Finn, Erbarmedich –Matthäus Passion Stories, Het Meisje en de Dood en Zomer).

De productie is in handen van Reinier Selen (Rinkel Film – Lucia de B., Süskind, Achtste-Groepers Huilen Niet, Van God Los), San Fu Maltha (Fu Works - Süskind, Zwartboek, Oorlogswinter) en Jeroen Koolbergen (Cadenza Films - Süskind, Tirza). Zij waren eerder gezamenlijk verantwoordelijk voor Süskind, en Maltha en Koolbergen hebben Van den Berg’s Tirza geproduceerd. Donato Rotunno (Tarantula Productions) is de Luxemburgse co-producent en Martin Dewitte (Living Stone) de Vlaamse co-producent.

Cast
Han van Meegeren wordt gespeeld door Jeroen Spitzenberger, onder meer bekend van films als Süskind, Alles is Liefde, Mannenharten 1&2, Ja, ik wil! en de TV-series Divorce en BloedverwantenJólanka Lakatos, de minnares van Van Meegeren wordt gespeeld door de Belgische actrice Lize Feryn (In Vlaamse Velden, Voor wat hoort wat, Emperor). Porgy Franssen, bekend van Matterhorn, De Heineken ontvoering en de TV-series Bij nader inzien, Moordvrouw en Keyzer & de Boer advocaten, is kunstcriticus Abraham Bredius. Roeland Fernhout speelt Theo Van Wijngaerden, de goede vriend van Van Meegeren. Hij was onder meer te zien in Phileine zegt sorry, Michiel de Ruyter, Kicks en de TV-series All Stars, Zwarte Tulp en Floor Faber. Raymond Thiry speelt Officier van Justitie Wassenbergh, en hem kennen we onder andere van Bloed, Zweet & Tranen, Langer Licht, Oorlogswinter en TV-series als Penoza, Missie Aarde en Zwarte TulpDewi Reijs speelt Anna (de eerste vrouw van Van Meegeren); zij speelt momenteel in het toneelstuk De Stille Kracht en was onder andere te zien in de films Wolf, Dolfje Weerwolfje en Perjalanan. 

Verder bestaat de cast uit Mingus Dagelet (Jac van Meegeren), Hans Croiset (President van de Rechtbank), Jack Vecht (Jan Spierdijk), Jhanna Houweling (Gerda van Doorn), Theo Pont (Barend van Doorn) en Viviane de Muynck (psychiater Nora Weil).

Een Echte Vermeer
komt tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds, een bijdrage van het Suppletiefonds en een bijdrage van de Netherlands Film Production Incentive van het Nederlands Filmfonds. Daarnaast wordt de film gefinancierd door de Belgische Taxshelter, Filmfonds Luxemburg, Creative Europe MEDIA, Eurimages, Rinkel Film, Fu Works, Cadenza Films en distributeur Cineárt.

Distributeur Cinéart zal de film in het najaar van 2016 uitbrengen in de bioscoop.