Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
16-11-2006

Recensie IDFA 4 Elements

Eind november begint IDFA 2006. Vrij Nederland bekeek voor u de competitiefilms en andere favorieten en maakte een selectie. Die resulteerde in een speciale uitgave van Vrij Nederland die 28 oktober verschijnt.
Tijdens het festival (23 nov-3 dec) organiseren we de Vrij Nederland documentairedag, op 26 november in Filmmuseum Cinerama aan de Marnixstraat 400 in Amsterdam. Voor de mensen die het festival ook daarbuiten willen bezoeken, hebben we hieronder een selectie van films gemaakt die we vast hebben beoordeeld. We zien u eind november.

Door Barbara van Erp en Ingrid Harms

4 Elements
●●●●●
De openingsfilm van IDFA is gemaakt door Jiska Rickels, vers van de filmacademie, en is werkelijk magistraal. Een krankzinnig ambitieus project:
de vier elementen zů verfilmen dat het een fysieke ervaring wordt. Al twee jaar geleden maakte ze de eerste: aarde. Het was haar eindexamenfilm Untertage die hoge ogen gooide. Ze zakte ervoor af in een mijn, met de mannen mee aan het begin van hun werkdag. Hoe diep de mens is doorgedrongen in onze planeet werd intens voelbaar. Nu maakte ze het project af, met FuWorks, de producent van Zwartboek. 'Vuur' verfilmde ze in brandend SiberiŽ, 'water' in een woest kolkende Beringstraat en 'lucht' met kosmonauten in Kazachstan, de grande finale van de film. Wereldklasse.