Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
03-05-2011

Opnamen nieuwe Nederlandse film MILO van start

Na de succesvolle gebroeders Coen, Farrelly, Wachowski en Dardenne heeft Nederland nu ook zijn eigen regisserende broers.

Op 6 mei start de ploeg van de nieuwe Nederlands-Iers-Belgische speelfilm MILO met opnamen in Ierland. MILO wordt geregisseerd door de gebroeders Berend en Roel Boorsma, die tevens samen met scenariste Heather Imani verantwoordelijk zijn voor het scenario. De productie is in handen van de Nederlandse producent Fu Works (TIRZA; ZWARTBOEK) en de Ierse producent Samson Film (ONCE; ABDUCTION CLUB). De internationale cast bestaat uit de 12-jarige Lorcan Bonner, Stewart Graham (HUNGER), Jer O’Leary (MY LEFT FOOT; THE FIELD; IN AMERICA), Laura Vasiliu (4 MONTHS,3WEEKS, 2DAYS; IL RESTO DELLA NOTTE), Charlotte Bradley (ABOUT ADAM) en de Nederlandse Dolf de Vries (ZWARTBOEK; SOLDAAT VAN ORANJE). 

MILO is het ontroerende verhaal over een jongetje van tien dat door zijn ‘gevoelige huid’ in een sociaal isolement opgroeit. Om te ontsnappen uit zijn beklemmende wereld loopt hij weg van huis om zijn schoolkamp bij te kunnen wonen - waar hij nooit  zal aankomen. In plaats daarvan valt hij in handen van een bejaard crimineel koppel. Ze komen samen met Milo achter het schokkende geheim, dat zijn ouders al die tijd zo krampachtig verborgen hebben gehouden.

MILO is het speelfilmdebuut van Berend en Roel Boorsma. Ze regisseerden eerder de NPS Kort BRAT. Ze werkten in het verleden aan diverse commercials zoals voor Heineken, Coca Cola en MTV. Op het Nederlands Filmfestival 2007 in Utrecht won Milo de Kodak NPP Development award en in zowel Utrecht als tijdens de filmmarkt op het Internationaal Film Festival Rotterdam kreeg het project veel aandacht van internationale partijen. Vanwege het karakter van de film is voor een coproductie met het Ierse Samson Film gekozen. Nederlands-Ierse coproducties bleken al eerder succesvol: NOTHING PERSONAL werd in 2009 geselecteerd door tientallen internationale festivals, werd aan 16 landen verkocht, won vele prijzen waaronder vier Gouden Kalveren, en trok in Nederland 70.000 bioscoopbezoekers.

De 12-jarige Ierse Lorcan Bonner zal zijn speelfilmdebuut maken als hoofdrolspeler Milo. Laura Vasiliu (Cannes 2007 winnaar 4 MONTHS; 3 WEEKS; 2 DAYS; IL RESTO DELLA NOTTE) is te zien als Milo’s moeder Nadia en Stewart Graham (HUNGER) speelt vader Brand. De Nederlander Dolf de Vries, die o.a. in alle Nederlandse films van Paul Verhoeven te zien is (ZWARTBOEK; TURKS FRUIT), speelt de rol van grootvader Lucas. Het bejaarde criminele echtpaar wordt gespeeld door Jer O’Leary en Charlotte Bradley. O’Leary was eerder te zien in de voor diverse Oscars genomineerde films MY LEFT FOOT, THE FIELD, IN AMERICA en MICHEAL COLLINS. Bradley was onder meer te zien in ABOUT ADAM.

De productie is in handen van San Fu Maltha (Fu Works), Martina Niland en David Collins (Samson Film) in coproductie met Belgische producent A Private View. Samson Films film ONCE (2007) won zowel prijzen op het Sundance Festival als de Academy Awards. Samson Films’ film ONCE (2007) won prijzen op het Sundance Festival en bij de Academy Awards. Dit jaar won SNAP de award voor Beste Film en Beste Regisseur bij de Critics Circle Awards tijdens het Dublin Film Festival. MILO komt tot stand met steun van het Nederlands Fonds voor de Film, de Suppletieregeling, het Ierse Film Fonds, de Ierse Tax Shelter en Mollywood is verantwoordelijk voor de Belgische Tax Shelter.

MILO wordt begin 2012 in de bioscopen uitgebracht door Benelux Film Distributors.