Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
25-09-2003

Ovatie voor Phileine op Filmfestival

Ovatie voor Phileine op Filmfestival

Met de première van Phileine Zegt Sorry is de 23e editie van het Nederlandse Film Festival gisteravond in Utrecht van start gegaan. Na afloop van de voorstelling namen Kim van Kooten, Hadewych Minis en Liesbeth Kamerling een ovationeel applaus in ontvangst.

Met de première van Phileine Zegt Sorry van regisseur Robert-Jan Westdijk is de 23e editie van het Nederlandse Film Festival gisteravond in Utrecht van start gegaan. De Utrechtse achtergrond van de film was niet de enige reden van het enthousiasme in de Domstad.

De uitpuilende zaal genoot van de komische ontwikkelingen rond Phileine, die met haar cynische commentaren de wereld uitdaagt, maar ten slotte haar hart geeft aan tegenspeler Michiel Huisman.

Op de receptie werd Kim van Kooten gefeliciteerd door Monique van de Ven en Willeke van Ammelrooy. Voorafgaand aan de galapremière van de film, naar het boek van Ronald Giphart, kreeg de Belgische acteur Jan Decleir een Gouden Kalf als cultuurprijs.

Aan de films van Decleir is op het festival een retrospectief gewijd en dat geldt ook voor het verzamelde werk van de 83-jarige Oscarwinnaar Fons Rademakers. Burgemeester A. Brouwer-Korf van Utrecht bevestigde met de komst van een megabioscoop dat het festival in Utrecht blijft. Eerder zouden er klachten zijn over het aantal bioscoopzalen in de stad.

Volgens festivaldirecteur D. Boonekamp weerspiegelt het programma van het festival de enorme vooruitgang van de Nederlandse film het afgelopen jaar. " Het publiek heeft de Nederlandse film weer in de armen gesloten".

Bron : De Telegraaf