Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
10-09-2010

Audiodescriptie met de stem van Thom Hoffman

TIRZA OOK TOEGANKELIJK VOOR BLINDEN EN SLECHTZIENDEN, DOVEN EN SLECHTHORENDEN

AUDIODESCRIPTIE MET DE STEM VAN THOM HOFFMAN

De film Tirza van Rudolf van den Berg, , wordt door producenten Fu Works en Cadenza Films ook toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden. Tirza, naar de bestseller van Arnon Grunberg is vorige week geselecteerd  als Nederlandse inzending voor de Academy Awards en is de zesde film die op deze wijze toegankelijk wordt gemaakt voor een zeer grote groep.

De film is de opening van het Nederlands Film Festival en zal tijdens het festival ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk zijn, deze voorstelling vindt plaats op dinsdag 28 september om 19:30 uur in City/Movies.

Met een koptelefoon horen blinden en slechtzienden naast de dialogen, de geluidseffecten en de muziek, via een apart kanaal welke handelingen in de verschillende scènes plaatsvinden. Thom Hoffman spreekt deze voice over in. Doven en slechthorenden zien een speciale extra ondertiteling. Acteur en fotograaf Thom Hoffman is bekend van onder andere De Co-Assistent en Zwartboek. Ook speelde hij mee in eerdere films van Rudolf van den Berg: Zoeken naar Eileen en De Avonden. De audiodescriptie wordt geproduceerd door Sound Focus.

Na de films De Storm, Oorlogswinter, Bride Flight, Zwartboek en Blind is Tirza de zesde film die op deze wijze toegankelijk wordt voor een zeer grote groep. Slechts enkele bioscopen in Nederland kunnen films met audiodescriptie vertonen. Men streeft ernaar het aantal bioscopen fors uit te breiden, om de doelgroep van enkele honderdduizenden ook te laten genieten van bijzondere films.  Tirza zal in Amsterdam (Het Ketelhuis), Ede (Cinemec) en Nijmegen (LUX) toegankelijk zijn met audiodescriptie en ondertiteling.

Tirza vertelt het verhaal van Jörgen Hofmeester, die ten einde raad in Namibië op zoek gaat naar zijn verdwenen dochter Tirza, om tot een onthutsende confrontatie te komen met degene die zijn lievelingsdochter ten gronde heeft gericht. De hoofdrollen worden gespeeld door Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks, Johanna ter Steege en Keitumetse Matlabo.

Regisseur Rudolf van den Berg realiseert met Tirza zijn vierde literatuurverfilming. Eerder verfilmde hij Zoeken naar Eileen en Bastille van Leon de Winter en De Avonden van Gerard Reve. Van den Berg ontving in zijn carrière al drie Gouden Kalveren voor zijn regie.

Tirza is geproduceerd door Fu Works (Oorlogswinter; Zwartboek) en Cadenza Films in coproductie met NTR (Marina Blok) en het Belgische Prime Time (Nino Lombardo). De film is tot stand gekomen als Telescoop-project met steun van het Ministerie van OCW, het Nederlands Fonds voor de Film en CoBO. Daarnaast zijn er bijdragen toegekend door het Vlaams Audiovisueel Fonds en de Gemeente Den Haag. De opnames hebben plaatsgevonden in Namibië, Zuid-Afrika en Den Haag.

Independent Films brengt Tirza vanaf 30 september uit in de Nederlandse bioscopen.

www.tirzadefilm.nl