Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
23-08-2010

Verhoeven gaat DE STILLE KRACHT verfilmen

Paul Verhoeven gaat wederom samenwerking aan met Zwartboek-scenarist Gerard Soeteman en Zwartboek-producent San Fu Maltha.

Nederlands bekendste Hollywood regisseur Paul Verhoeven gaat na de kaskraker ZWARTBOEK (2006) voor het eerst weer een Nederlandse speelfilm regisseren. Het scenario wordt geschreven door Gerard Soeteman, Verhoevens vaste scenarioschrijver, in samenwerking met de regisseur. De film wordt geproduceerd door Zwartboek producent San Fu Maltha. Dit maakte Verhoeven vandaag bekend in het programma ZOMERGASTEN.

Onverklaarbare regens van stenen en stromen van bloed, opstand, aanvallen van fundamentalistische moslims... dat alles roept de machtige Hollandse bestuursambtenaar Van Oudijck over zich af omdat hij zijn "recht" stelt boven mededogen. Bovendien: blind voor de oprechte liefde van een vrouw én voor het veelvuldig overspel van zijn totaal amorele echtgenote, gaat hij ten gronde aan de stille krachten waarvan hij het bestaan altijd ontkende. Dit alles - anno 1900 - in het decor van de overweldigende natuur op Java met rivieren, bergen en werkende vulkanen.

DE STILLE KRACHT speelt zich af in Nederlands-Indië. Paul Verhoeven, wiens familie banden had met Indië, heeft altijd al eens een film willen maken over de voormalige Nederlandse kolonie. Verhoeven wil al sinds de jaren zeventig een roman van Couperus verfilmen: De berg van licht uit 1906 had een epische film moeten worden over de ondergang van het Romeinse keizerrijk. Vanwege de hoge kosten heeft de regisseur dat plan echter nooit kunnen realiseren.

DE STILLE KRACHT behoort samen met Noodlot en Eline Vere tot de beroemdste werken van Couperus. De roman werd in 1974 al eens bewerkt tot een televisieserie met in de hoofdrollen Bob de Lange, Hans Dagelet, Willem Nijholt en Pleuni Touw.
 
Voor producent Maltha heeft DE STILLE KRACHT een perfecte mix van spanning, erotiek en het bovennatuurlijke. “Aangezien mijn moeder uit Indonesië komt, was ik al sinds mijn jeugd gefascineerd door het boek en later door de gelijknamige tv serie. Vanaf het moment dat ik gestart ben met het produceren van films, stond DE STILLE KRACHT bovenaan het lijstje van de te maken projecten,” aldus Maltha.

Paul Verhoeven en Gerard Soeteman werkten naast ZWARTBOEK onder andere samen aan SOLDAAT VAN ORANJE, TURKS FRUIT en DE VIERDE MAN. Verhoeven brak in Hollywood door met BASIC INSTINCT, ROBOCOP, TOTALL RECALL en STARSHIP TROOPERS. Producent San Fu Maltha van Fu Works, was naast ZWARTBOEK eerder (mede) verantwoordelijk voor o.a. OORLOGSWINTER en ALLES IS LIEFDE. Komende september gaan zijn producties TIRZA en MAJESTEIT in première. 

DE STILLE KRACHT wordt naar verwachting opgenomen in 2011.