Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
08-07-2010

Biografie Bertha Hertogh binnenkort in de winkel

Filmproducent Fu Works (Oorlogswinter; Zwartboek) en uitgeverij Reality Bites Publishing brengen najaar 2010 een boek uit over Bertha Hertogh, als voorloper op de speelfilm en documentaire.  Bertha Hertogh haalde in 1950 het wereldnieuws toen zij als 13-jarig meisje het middelpunt was van een juridisch gevecht tussen haar Nederlandse ouders en haar Maleisische adoptiemoeder. Nadat de rechter haar toekende aan haar Nederlandse ouders, braken in Singapore etnische rellen uit tussen moslims en christenen. Hierbij vielen achttien doden en tweehonderd gewonden. Het boek wordt geschreven door Ben Holthuis. Het was Bertha’s uitdrukkelijke wens om haar levensverhaal in boekvorm uit te geven. Precies een jaar geleden overleed zij op 72-jarige leeftijd, waardoor zij helaas niet meer volledig betrokken heeft kunnen zijn bij de finale redactie van het boek.

Hoewel Bertha na haar gedwongen vertrek een bestaan in Nederland opbouwde, trouwde en tien kinderen kreeg, is haar hart altijd in Indonesië en Maleisië blijven liggen. In 1999 is zij voor het NPS-programma De Affaire voor het eerst teruggekeerd naar de plekken uit haar jeugd. Naar eigen zeggen de enige periode uit haar leven waarin zij echt gelukkig was. In Maleisië en Singapore is Bertha Hertogh, of 'Nadra' zoals ze door haar pleegmoeder werd genoemd, voor de oudere generatie nog steeds een bekende naam en een symboolfiguur voor de strijd tegen het Britse imperialisme. De affaire wordt nog vaak gebruikt als voorbeeld waar religieuze onverdraagzaamheid toe kan leiden.

Reality Bites Publishing (voorheen House of Knowledge Publishing) geeft veel boeken uit die een link hebben met muziek, nieuws, televisie en film. Dit jaar brachten zij o.a. De Liefde: handboek voor een gebroken hart (Gordon), Moorddossier De Oude Eik en Sterven zonder Naam uit. Dit laatste boek, over de zangeres zonder naam, is ook geschreven door Ben Holthuis. Hij schreef daarnaast onder meer De Zangeres Zonder Naam - Het Verhaal van mijn Leven en Manfred Langer - That's iT. Samen met televisiekok Lonny Gerungan schreef hij een tiental culinaire boeken, waaronder Het Bali Kookboek. Hij werd bekend als gossipjournalist van het roddelblad Story, waarvoor hij jarenlang een eigen rubriek schreef en waarin hij talloze interviews met nationale en internationale bekendheden publiceerde.

Momenteel zijn in Singapore, Maleisië en Nederland de voorbereidingen aan de gang voor een speelfilm en een documentaire over het leven van Nadra. De regie is in handen van Ben Sombogaart, bekend van films als De Tweeling en Bride Flight. De film wordt geproduceerd door Fu Works (Oorlogswinter; Zwartboek) en IDTV Film (Bride Flight; Alles is Liefde) en het Singaporese Monsoon Pictures en wordt naar verwachting in 2011 opgenomen en uitgebracht in 2012.

Voor meer informatie:
Fu Works - Sanne Veldhoven
sanne@fuworks.nl – 020-5307111