Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
19-12-2008

OORLOGSWINTER op nr 1

De film OORLOGSWINTER van Martin Koolhoven, naar de bestseller van Jan Terlouw, is de vierde week van release ijzersterk van start gegaan. De film heeft met een Box Office cijfer van ruim € 48.000,- veruit de meeste bezoekers getrokken en staat daarmee mummer 1 in  de Top 20 van best bezochte films.

Op nummer twee staat met ruim verschil The Day The Earth Stood Still van Scott Derrickson, op nummer drie nieuwkomer  Australia van Baz Luhrmann en op nummer vier Wit Licht van Jean van de Velde. De Bond-film Quantum of Solace staat in zijn zevende week op nummer vijf.

Sinds de start op 27 november heeft de film al bijna 215.000 bezoekers, verdeeld over diverse generaties, getrokken. Sinds deze week is OORLOGSWINTER ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden. In zowel Amsterdam (Het Ketelhuis) als in Utrecht (City/Movies) kan men ervoor kiezen de film met audiodescriptie te volgen. Zo kunnen de enkele honderdduizenden blinden en slechtzienden ook genieten van deze bijzondere film.
 
In maar liefst 101 bioscoopzalen is OORLOGSWINTER momenteel te zien. Vanwege het grote succes draait de film vanaf deze week met 6 extra kopieën.
 
Maandag 8 december namen de makers de Gouden Filmtrofee voor meer dan 100.000 bezoekers in ontvangst. Dit aantal werd in een recordtijd van amper 9 dagen bereikt.
De film is gekeurd voor 12 jaar en ouder. Distributie: Benelux Film Distributors voor Inspire Pictures.
 
De film is gebaseerd op de, met een Gouden Griffel bekroonde, gelijknamige bestseller van Jan Terlouw. Een boek waarvan alleen al in Nederland zo’n 350.000 exemplaren verkocht zijn. Ook in het buitenland is het boek zeer geliefd. In vertaling is het boek in zeer veel landen, waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Denemarken en Japan uitgegeven. Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste, ijskoude winter van de tweede wereldoorlog. Hierin beleeft de 14-jarige Michiel het avontuur van zijn leven als hij voor een ondergedoken Engelse soldaat moet zorgen.
 
De hoofdrol wordt vertolkt door debutant Martijn Lakemeier. Verder spelen internationaal gelauwerde acteurs als Jamie Campbell Bower (Sweeney Todd, RocknRolla), Yorick van Wageningen (The Chronicles of Riddick, The New World) en Dan Van Husen (Band of Brothers, Enemy at the Gates) naast nationale topacteurs als Melody Klaver (Afblijven), Raymond Thiry (De Brief voor de Koning), Anneke Blok (Alles is Liefde), Mees Peijnenburg (Timboektoe, Hoe overleef ik…mezelf?) en Tygo Gernandt (Van God Los, Het Schnitzelparadijs).
 
De beroemde filmcomponist Pino Donaggio is de componist van de soundtrack.
Donaggio is bekend vanwege zijn werk voor ondermeer de films Blow Out, Carrie, Body Double en Dressed to Kill van regisseurs als Brian De Palma, Nicolas Roeg, Roberto Benigni, George A. Romero, Joe Dante, Dario Argento en Quentin Tarantino.
De score is opgenomen met het Bulgarian Symphonic Orchestra.
 
De productie was in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep Max en Inspire Pictures, in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo)