Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
30-01-2008

Yorick van Wageningen terug in Nederlandse film

Yorick van Wageningen,  die in 2000 door Steven Spielberg naar Hollywood werd gehaald, speelt tevens een hoofdrol. Momenteel is Van Wageningen woonachtig en werkzaam in Amerika. Hij was ondermeer te zien in films met Angelina Jolie, Vin Diesel, Judi Dench, Colin Farrell, Christian Bale en Clive Owen. Onlangs was hij nog te zien in The New World van de beroemde en gelauwerde cultregisseur Terence Malick. In 2009 staat een film met regisseur Vin Diesel op zijn programma. "Toen ik het script eenmaal gelezen had, was ik direct om. Het is een prachtig, tijdloos verhaal. Voor deze film kom ik graag terug naar Nederland. Ook vind ik het spannend om met regisseur Martin Koolhoven te werken," aldus Yorick van Wageningen.

Ook Melody Klaver, Anneke Blok, Raymond Thiry, Tygo Gernandt, Dan van Husen, en Gerard Jan Rijnders zullen belangrijke rollen vertolken in deze meeslepende avonturenfilm.

Martijn Lakemeier kan het nog bijna niet geloven: "Te gek om te debuteren in zo’n grote film. Ik heb rollen gespeeld in de rondreizende voorstelling Aap! van Jeugdtheaterschool Zuidholland en had een hoofdrol in de schoolmusical ‘Showbiz’. Maar dit is film! Het is echt een droom die uitkomt."

Melody Klaver, is bij het grote publiek vooral bekend door haar rol in de film Afblijven en haar derde plaats in het TV-programma Sterren dansen op het ijs. Voor haar rol in de film Diep kreeg ze een Gouden Kalf nominatie in de categorie Beste Actrice.

Anneke Blok speelde rollen in tientallen Nederlandse films en TV-series waaronder Het Paard van Sinterklaas, Waar is het paard van Sinterklaas? en Afblijven. Met haar rol als ploeterende moeder in de film Alles is Liefde heeft ze definitief het grote publiek veroverd.

Raymond Thiry was onder andere te zien in de TV-series Van Speijk en Grijpstra & de Gier en in de speelfilms Dennis P. en Bloedbroeders. Voor zijn rol in Langer Licht kreeg hij een Gouden Kalf nominatie in de categorie Beste Acteur.

Tygo Gernandt is een van Nederlands meest geliefde acteurs. Voor zijn rollen in de films Van God Los en Het Schnitzelparadijs won hij voor zijn acteerprestaties een Gouden Kalf.

De in Duitsland geboren Dan van Husen is een oude rot in het vak. Sinds de jaren zestig heeft hij in vele films en TV-series gespeeld. Hij was te zien in tientallen spaghetti-westerns, in films als Enemy at the Gates en de TV-serie Band of Brothers. Ook speelde hij in films van gerenommeerde regisseurs als Werner Herzog en Federico Fellini.

Gerard Jan Rijnders is vooral bekend als theaterregisseur. Toch heeft hij ook als acteur inmiddels zijn sporen verdiend in o.a. de TV-series Baantjer, Keyzer & de Boer Advocaten en Vuurzee. Crew

Martin Koolhoven (Suzy Q, het Zuiden, Het Schnitzelparadijs, Knetter) zal de film regisseren naar een scenario dat hij samen met Mieke de Jong en Paul Jan Nelissen schreef. Director of photography is Guido van Gennep. Het production design wordt verzorgd door Floris Vos. Montage: Job ter Burg. De uitvoerend producent is Niko Post.

De productie is in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden, Dogville) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV. In samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep MAX, Inspire Pictures, het CoBo fonds, VTM, VAF en Eurimages in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo).

Martin Koolhoven: "Ik ben al jaren bezig met OORLOGSWINTER en eindelijk is het dan zo ver. Het scenario is prachtig en de acteurs zijn geweldig. Dit wordt mijn meest meeslepende film; ik kan me niets anders voorstellen."(1993) is uit honderden jonge talenten uitgekozen om de jongen Michiel te spelen. Martijn maakt hiermee zijn speelfilmdebuut.