Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
05-08-2002

CV Phileine gaat door onder nieuwe fiscale regeling

Persbericht
Woensdag 17 juli 2002

CV Phileine gaat door onder nieuwe fiscale regeling

Samen met producenten Motel Films en Fu Works zal FINE de film-CV Phileine herstructureren onder de filminvesteringsaftrek (FIA), die per 16 juli jl. van kracht is. Dit is nodig om het volledige budget te kunnen financieren van PHILEINE ZEGT SORRY, een film naar het gelijknamige boek van Ronald Giphart onder regie van Robert-Jan Westdijk (ZUSJE). Bijna tweederde van de participaties werd tot en met 15 juli jl. onder het oude fiscale regime geplaatst; om de emissie succesvol af te ronden, zal een nieuwe CV-structuur onder de FIA worden uitgewerkt met een gelijkwaardige propositie voor alle participanten. Inmiddels is het hiervoor noodzakelijke certificaat Ďnieuwe stijlí bij Senter aangevraagd.

Eind april, na de derde verlenging van de Tijdelijke tegemoetkoming film 2001, is onmiddellijk gestart met de structurering van CV Phileine om de film rond Valentijnsdag 2003 uit te kunnen brengen. Vanuit de Tweede Kamer is de Staatssecretaris van FinanciŽn nog verzocht de invoeringsdatum van de nieuwe fiscale regeling enkele weken uit te stellen om de slaagkans van nieuwe film-CV's te vergroten. Hieraan gaf hij geen gehoor.

Op 16 juli jl. bleek net niet voldoende budget beschikbaar om de film PHILEINE ZEGT SORRY te maken op het kwaliteitsniveau, dat de producenten Motel Films (van o.a DE POOLSE BRUID, MET GROTE BLIJDSCHAP, JACKY) en Fu Works (COSTA!, SCIENCE FICTION) nastreven. De datum van 15 juli was een keiharde deadline, waardoor de emissieperiode te krap bleek bemeten. Daarnaast speelden factoren, zoals de voortdurende onzekerheid over de introductie van de nieuwe fiscale regeling, de vakantieperiode en de commotie rond het mislukken van CV Soldaat van Oranje II een rol.

Daarom zal CV Phileine onder het nieuwe fiscale regime worden geherstructureerd om het ontbrekende kapitaal te kunnen financieren. Naar verwachting staat de nieuwe CV op korte termijn op de rails. De producenten gaan intussen door met de voorbereidingen van de film.

De speelfilm PHILEINE ZEGT SORRY, naar de gelijknamige bestseller van Ronald Giphart, is een romantische komedie met Kim van Kooten (ZUSJE) en Michiel Huisman (COSTA!, VOLLE MAAN) in de hoofdrollen. De belangrijkste bijrollen worden vertolkt door Carice van Houten (MINOES, AMNESIA) en Liesbeth Kamerling (SCIENCE FICTION, GOEDE TIJDEN, SLECHTE TIJDEN)

Uit ruim twintig voorstellen is PHILEINE ZEGT SORRY, naast drie andere projecten, geselecteerd voor het zogenaamde Telescoopproject, een samenwerkingsverband tussen het Ministerie van OCenW, het Nederlands Fonds voor de Film, CoBO, NOS en een publieke omroep; in dit geval BNN. Selectiecriteria waren dat het moest gaan om potentieel succesvolle publieksfilms van gerenommeerde producenten en regisseurs. Daarbij moet bij wijze van commerciŽle toets vooraf een ervaren distributeur in het project investeren. In het geval van Phileine Zegt Sorry heeft A-Film Distribution zich gecommitteerd. De relatief hoge productiebudgetten van de Telescoopfilms dienen met behulp van private investeerders te worden gefinancierd. Eerdere Telescoopfilms zijn NYNKE en MINOES.


Einde Persbericht

Voor meer informatie:
Fine BV: 020-5304700
Motel Films: 020-6386095