Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
01-09-2007

Zwartboek genomineerd voor People’s Choice Award 2007

De speelfilm ZWARTBOEK van Paul Verhoeven is genomineerd voor de People’s Choice Award 2007. De People’s Choice Award bestaat sinds 1997, Europese bioscoopbezoekers wordt gevraagd hun stem uit te brengen voor hun meest favoriete Europese film die ze de afgelopen 12 maanden gezien hebben. Stemmen kunnen tussen 1 september en 31 oktober 2007 via de site http://www.peopleschoiceaward.org/voting/vote uitgebracht worden. De People’s Choice Award is bedoeld om bioscoopbezoekers op een aantrekkelijke en interactieve manier te betrekken bij de Europese film en om de Europese film meer naamsbekendheid te geven. Voorgaande People’s Choice Award winnaars waren films als VOLVER, CACHÉ, AMÉLIE en GOODBYE, LENIN!

De People’s Choice Award is een initiatief van de European Film Academy. Op 1 december 2007 maakt de European Film Academy in Berlijn tijdens de jaarlijkse European Film Awards Ceremony de People’s Choice Award winnaar bekend. Naast ZWARTBOEK zijn nog 10 andere Europese films genomineerd: 2 DAYS IN PARIS van Julie Delpy, 12:08 EAST OF BUCHAREST van Corneliu Porumboiu, ALATRISTE van Agustín Díaz Yanes, I SERVED THE KING OF ENGLAND van Jiri Menzel, THE LAST KING OF SCOTLAND van Kevin Macdonald, PERFUME: THE STORY OF A MURDERER van Tom Tykwer, THE QUEEN van Stephen Frears, REPRISE van Joachim Trier,
LA SCONOSCIUTA van Giuseppe Tornatore en LA VIE EN ROSE van Olivier Dahan.

Reactie van Paul Verhoeven: "ZWARTBOEK was een hele persoonlijke film voor mij - het was een script waar Gerard Soeteman en ik de laatste twintig jaar aan hebben gewerkt en het was als het ware ook een afscheid van de fantasy science fiction films waar ik de laatste tijd mee bezig ben geweest. Het op personages gedreven verhaal dat in een historische context is geplaatst heeft veel uitdagingen met zich meegebracht. Het genoegen om terug zijn in mijn vaderland en de hernieuwde samenwerking met Europese crew en cast, waren van uiterst creatieve belang. Daarom ben ik dermate vereerd genomineerd te zijn voor de European Film Academy’s People’s Choice Awards 2007."

ZWARTBOEK vertelt het verhaal van een jonge Joodse Duitse vrouw die in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog voor het verzet bij de Duitsers infiltreert. De hoofdrollen worden gespeeld door Carice van Houten, Halina Reijn, Thom Hoffman, Sebastian Koch, Christian Berkel en Waldemar Kobus.

ZWARTBOEK heeft wereldwijd grote successen geboekt, zo heeft de film in Amerika de hoogste omzet voor een Nederlandse film weten te behalen. In Venetië heeft ZWARTBOEK de Premi Arca CineGiovanni gewonnen voor de beste Internationale film en is het in Engeland genomineerd voor de BAFTA (British Academy of Film and Television Awards) Award in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film. Verder is de film uitgebracht in onder andere Australië, Frankrijk, Japan, Engeland, Turkije, Italië en Mexico. In Nederland is ZWARTBOEK uitgeroepen tot de meest succesvolle Nederlandse film ooit. Het Nederlands Film Festival en het Film Fonds hebben de Diamanten film in het leven geroepen nadat de film meer dan één miljoen bezoekers heeft getrokken. Daarnaast heeft ZWARTBOEK twee Rembrandt Awards gewonnen en drie Gouden Kalveren.

De Nederlandse producenten van de film zijn San Fu Maltha (Fu Works), Jeroen Beker (Motel Films), Frans van Gestel (Motel Films) en Jos van der Linden (Hector BV) in samenwerking met de AVRO. Daarnaast hebben Casema en de gemeente Den Haag ook een belangrijke bijdrage geleverd.