Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
05-10-2006

ZWARTBOEK bekroond met de Platina Film

Binnen slechts drie weken nadat Paul Verhoevens ZWARTBOEK in première ging, zijn 400.000 bioscoopkaartjes voor de film verkocht. De oorlogsthriller wordt daarom bekroond met de Platina Film. De prijs wordt overhandigd aan regisseur Paul Verhoeven en producent San Fu Maltha tijdens het Gala van de Nederlandse Film met de uitreiking van de Gouden Kalveren in de Stadsschouwburg Utrecht op vrijdag 6 oktober. Daar maakt de speelfilm ook kans om vier Gouden Kalveren in de wacht te slepen: ZWARTBOEK is genomineerd in de categorieën Beste Vrouwelijke Bijrol (Halina Reijn), Beste Actrice (Carice van Houten), Beste Regie en Beste Speelfilm.

Zwartboek, naar het scenario van Gerard Soeteman, is een oorlogsthriller over een jonge joodse vrouw, gespeeld door Carice van Houten, die zich aansluit bij het Haagse verzet. Om zijn zoon te redden haalt de leider van het verzet haar over om een affaire met het hoofd van de SD te beginnen. Ze wordt steeds verder meegezogen in een dodelijk web van dubbelspel en verraad.

Hoofdrollen in de film worden vertolkt door onder anderen Carice van Houten, Thom Hoffman, Sebastian Koch, Halina Reijn en Derek de Lint. De film is geproduceerd door Fu Works en gecoproduceerd door Egoli Tossell Film (Duitsland), Clockwork Pictures (Verenigd Koninkrijk), Motel Films en Hector (beide uit Nederland). Het scenario is geschreven door Gerard Soeteman en Paul Verhoeven.

ZWARTBOEK draait op dit moment in 90 bioscoopzalen.

De Gouden Film en Platina Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse speelfilm of documentaire tijdens de roulatie respectievelijk 100.000 en 400.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

ZWARTBOEK is gekozen als Nederlandse inzending voor de Best Foreign Language Film Academy Award, de Oscar voor de beste niet-Engelstalige speelfilm.

www.filmfestival.nl / www.goudenfilm.nl / www.zwartboekdefilm.nl