Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
04-10-2006

4 Elements opent IDFA

Datum: wo 4 oktober 2006

4 Elements (Nederland, 2006) van Jiska Rickels is de openingsfilm van het 19e International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). 4 Elements, een productie van Fu Works, is een vierluik over de strijd van de mens met de oerelementen. De film dingt tevens mee naar de VPRO Joris Ivens Award, de prijs voor de beste lange documentaire.
IDFA opent op donderdag 23 november in het Pathé City Theater in Amsterdam en duurt tot en met zondag 3 december.

De poëtische film 4 Elements is de eerste lange documentaire van Jiska Rickels (1977). In 2003 studeerde Rickels af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam met Untertage, waarmee ze wereldwijd verschillende prijzen won. Nu is Untertage onderdeel van 4 Elements, een sfeervolle bespiegeling over beroepen waarin de strijd met de oerelementen aarde, water, vuur en lucht een belangrijke rol speelt.

In Vuur bestrijden Russische brandweermannen bosbranden in Siberië. In Water takelen vissers in Alaska kingcrabs op uit de Beringzee. In Aarde, een ingekorte versie van Untertage, worden twee Duitse mijnwerkers gevolgd. In het slotdeel Lucht bereiden kosmonauten en astronauten hun lancering naar het International Space Station voor.

4 Elements is geproduceerd door San Fu Maltha van Fu Works en wordt door distributeur A-Film op 30 november in de Nederlandse bioscopen uitgebracht.

IDFA vindt plaats van 23 november tot en met 3 december in onder meer de Balie, het Pathé City Theater en Paradiso. De Top 10 wordt dit jaar samengesteld door de Amerikaanse documentairemaker Alan Berliner; naast zijn top 10 wordt een overzicht van zijn eigen werk vertoond. In het themaprogramma China Transit worden circa tien films vertoond, waarin de huidige veranderingen in China centraal staan.

Het FORUM, de grootste co-financieringsmarkt voor documentaires ter wereld, vindt plaats van 27 november tot en met 29 november in Paradiso.

Zie voor meer informatie ook: www.idfa.nl