Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
18-09-2006

Uitreiking Gouden Film ZWARTBOEK

Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 18 september 2006

Uitreiking Gouden Film ZWARTBOEK aan hoofdrolspeelster Carice van Houten

Sinds Paul Verhoevens ZWARTBOEK afgelopen donderdag in première ging, hebben meer dan 140.000 mensen de film in de bioscoop gezien. De oorlogsthriller wordt daarom bekroond met de Gouden Film.

De Gouden Film wordt vanmiddag door Doreen Boonekamp, directeur van het Nederlands Film Festival, uitgereikt aan hoofdrolspeelster Carice van Houten.
Zwartboek, naar het scenario van Gerard Soeteman, is een oorlogsthriller over een jonge joodse vrouw, gespeeld door Carice van Houten, die zich aansluit bij het Haagse verzet. Om zijn zoon te redden haalt de leider van het verzet haar over om een affaire met het hoofd van de SD te beginnen. Ze wordt steeds verder meegezogen in een dodelijk web van dubbelspel en verraad.
Hoofdrollen in de film worden vertolkt door onder andere Carice van Houten, Thom Hoffman, Sebastian Koch, Halina Reijn en Derek de Lint. De film is geproduceerd door Fu Works en gecoproduceerd door Egoli Tossell Film (Duitsland), Clockwork Pictures (Verenigd Koninkrijk), Motel Films en Hector (beiden uit Nederland). Het scenario is geschreven door Gerard Soeteman en Paul Verhoeven.
ZWARTBOEK draait op dit moment in 90 bioscoopzalen.

De Gouden Film en Platina Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse speelfilm of documentaire tijdens de roulatie respectievelijk 100.000 en 400.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

ZWARTBOEK is gekozen als Nederlandse inzending voor de Best Foreign Language Film Academy Award, de Oscar voor de beste niet-Engelstalige speelfilm. Tijdens het 63e filmfestival van Venetië heeft de film de Premio Arca Cinemagiovani gewonnen voor beste internationale film. Een jongerenjury heeft deze prijs aan Zwartboek toegekend.

www.filmfestival.nl / www.goudenfilm.nl / www.zwartboekdefilm.nl

Voor meer informatie:
Nederlands Film Festival
Publiciteit
Margo van der Valk
T +31.30.230.3800
F +31.30.230.3801
E publiciteit@filmfestival.nl

A-Film Distribution
Joris van Hees
T +31.20.3445163
joris@a-film.nl