Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
17-01-2002

Hoofdrol Kim van Kooten in Phileine zegt sorry

PERSBERICHT
Amsterdam, donderdag 17 januari 2002

Hoofdrol Kim van Kooten in verfilming
Ronald Giphart's Phileine zegt sorry


Vandaag wordt, tijdens de Dag van de Nederlandse Film in Amersfoort, officieel bekend gemaakt dat Kim van Kooten, eregast tijdens de dag, de hoofdrol gaat spelen in de verfilming van Ronald Giphart's bestseller "Phileine zegt sorry" . Regie en scenario zijn in handen van Robert Jan Westdijk, waardoor, na Westdijk's succesvolle debuut "Zusje", het duo Van Kooten en Westdijk weer verenigd is.

Vorig jaar werd Giphart's populaire roman Ik ook van jou verfilmd met Angela Schijf in de hoofdrol. De film was een van de bestbezochte Nederlandse films van het afgelopen jaar. Inmiddels zijn van Giphart's boeken meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Phileine zegt sorry was, voordat zijn boeken verfilmd werden, de bestverkochte titel.

Tijdens de première van Ik ook van jou vertelde Robert Jan Westdijk aan Ronald Giphart dat hij de film heel anders zou hebben gemaakt. Kort hierna daagde Giphart in een van zijn columns Westdijk uit om Phileine zegt sorry te verfilmen. Westdijk nam de uitdaging aan.

Kim van Kooten, die dankzij de samenwerking met regisseur Robert Jan Westdijk, in Zusje al liet zien geen problemen te hebben met expliciete scènes zegt over haar rol in Phileine zegt sorry: "het zeer eigentijdse, en bij tijd en wijlen provocerende karakter van de hoofdrolspeelster vind ik erg interessant. Ik vertrouw Robert Jan volkomen in de behandeling van de paar expliciete scènes die zich in de film bevinden. Robert Jan Westdijk: "Kim is voor mij de ideale Phileine. Zij is naar mijn mening de enige Nederlandse actrice die in staat is dit karakter op de juiste manier tot leven te brengen".

De film Phileine zegt sorry wordt geproduceerd door Motel films (Jeroen Beker en Frans van Gestel) die onder andere een Golden Globe nominatie kregen voor De Poolse bruid en San Fu Maltha van Fu Works die met Costa! het grootste Nederlandse boxoffice-succes scoorde van vorig jaar. Motel films en Kim van Kooten werkten ook eerder samen. Kim van Kooten schreef, samen met Lodewijk Crijns, het scenario van de door Motel films geproduceerde film Met Grote Blijdschap.

Phileine zegt sorry wordt geproduceerd in co-productie met BNN die eerder hetzelfde deed met Ik ook van jou en Costa!. Laurens Drillich van BNN: "Na het succes van Ik ook van jou en Costa! is Phileine zegt sorry het logische gevolg. Ik heb het volste vertrouwen in de combinatie Robert Jan Westdijk en Kim van Kooten. En ook in de producenten die er zeker voor zullen zorgen dat de film goed bij BNN past in de zin van kwaliteit en een groot publiek".

Op dit moment is de casting voor de tegenspelers van Kim in volle gang. Al meer dan 60 screentest hebben plaatsgevonden met vele bekende Nederlandse acteurs. Verwacht wordt dat voor eind januari besloten is wie deze felbegeerde rol zal krijgen.

Phileine zegt sorry gaat over een meisje dat, als zij ontdekt dat haar recente liefde naar New York gaat om in een zeer controversieel toneelstuk te spelen, hem achterna reist. Ze zet alles in rep en roer als ze erachter komt hóe controversieel het is.

De opnames van Phileine zegt sorry, die in New York, Canada en Nederland plaatsvinden, zullen naar verwachting in de zomer van 2002 beginnen. In het voorjaar van 2003 zal Phileine zegt sorry door A-Film Distribution, distributeur van onder meer The Lord of the Rings, Costa! en Chicken Run, in meer dan 100 bioscopen uitgebracht worden.

EINDE PERSBERICHT


Voor meer informatie:
A-Film Distribution
Annick Smit
020-3445148/06-15013414