Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
18-12-2014

Eisenstein in Guanajuato geselecteerd voor officiële competitie van het Internationale Film Festival van Berlijn!

EISENSTEIN IN GUANAJUATO, de nieuwe film van Peter Greenaway, is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het 65e Internationale filmfestival van Berlijn. Het is tien jaar geleden dat een Nederlandse film mee mocht dingen naar een Gouden Beer.

De Finse acteur Elmer Bäck (bekend van The Spiral) speelt de Russische regisseur Sergei Eisenstein. Eisenstein is zonder twijfel de grootste filmmaker aller tijden. Hij is qua talent, inzicht en wijsheid te vergelijken met Shakespeare en Beethoven. Wereldberoemd door zijn revolutionaire film STAKING, PANTSERKRUISER POTJOMKIN en OKTOBER. EISENSTEIN IN GUANAJUATO vertelt het verhaal van de in Rusland geboren Eisenstein die in 1931 tien dagen doorbracht in Guanajuato, Mexico. De dan 33-jarige Eisenstein wordt verliefd en verliest zijn maagdelijkheid. Zijn sensuele ervaringen in Mexico lijken een grote rol te hebben gespeeld in zijn verdere leven en films. Van zijn eerdere films over conceptuele ideeën, toonden zijn films na zijn reis naar Mexico een meer menselijke kant. EISENSTEIN IN GUANAJUATO is volledig opgenomen in Guanajuato.

De internationale coproductie is in handen van producenten Bruno Felix en Femke Wolting van Submarine, San Fu Maltha van Fu Works en Cristina Velasco van Paloma Negra Films (Mexico).

Het festival vindt plaats van 5 tot 15 februari 2015 en is één van de belangrijkste internationale filmfestivals ter wereld.

Peter Greenaway: "At a time when cinema is dying, it may be appropriate to memorialize Sergei Eistenstein, cinema’s greatest film practitioner. It is for me personally gratifying that this film should be selected for the main competition of the Berlinale, in a city which was among the very first to appreciate Eisenstein’s greatness."