Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
18-03-2014

De Overstap

DE OVERSTAP komt voort uit de noodzaak om de komende jaren nieuwe wegen in te slaan bij het maken en realiseren van speelfilms. DE OVERSTAP biedt de mogelijkheid voor een kruisbestuiving tussen theater en film. Het idee is om de komende vijf jaar jaarlijks drie films te produceren op basis van succesvolle toneelstukken van Nederlandse auteurs, waarbij de makers van de betreffende toneelvoorstelling nauw betrokken worden bij de totstandkoming van de film. Daarmee wordt het toneelrepertoire behouden, ook voor nieuwe generaties. De eerste selectie bestaat uit:

DE KUS Het script wordt geschreven door Ger Thijs (Heren van de Thee; Karakter; Oude Meesters), DE KUS werd genomineerd voor de VSCD Publieksprijs en trok meer dan 50.000 bezoekers. Momenteel wordt er gezocht naar een regisseur. Acteurs Carine Crutzen en Huub Stapel spelen de hoofdrollen. De regisseur wordt nog bevestigd.

GIF Het script wordt geschreven door Lot Vekemans (Truckstop; Zus Van). GIF trok meer dan 20.000 bezoekers. Anna van der Heijde (BRAMMETJE BAAS; ZUSJES) zal GIF regisseren en de hoofdrollen worden gespeeld door Elsie de Brauw en Stefan Van Watermeulen.

DE VERLEIDERS Dit toneelstuk trok meer dan 100.000 bezoekers en is winnaar van de Toneelpublieksprijs 2013. Pierre Bokma won de Louis d’Or prijs voor beste acteur. George van Houts (samen met De Ket bekend als het cabaretduo Van Houts en de Ket) schrijft het script, Tom de Ket is verantwoordelijk voor de regie en de hoofdrollen worden gespeeld door Pierre Bokma, George van Houts, Tom de Ket, Victor Löw en Leopold Witte.

DE OVERSTAP beoogt een actieve publieksbenadering toe te passen. Het financieringsplan is deels gebaseerd op het stimuleren van betrokkenheid van de bezoekers, die financieel kunnen participeren via de Geefwet voor Cultuur: Stichting DE OVERSTAP heeft goedkeuring van de Belastingdienst voor een ANBI status. Vanaf 100 euro per persoon (per jaar) kan men DE OVERSTAP helpen realiseren. Wanneer met zich voor vijf jaar verbindt aan het project, brengt dat aanzienlijke fiscale voordelen met zich mee waardoor de steun vergelijkbaar is met de aanschaf van een theaterkaartje. Voorjaar 2015 gaan de eerste drie films exclusief voor deze participanten in première in een twintigtal schouwburgen tijdens een in een festival-setting, waarbij ook de schrijvers, acteurs en regisseurs aanwezig zullen zijn..

De opnamen staan gepland voor augustus - november 2014. Voorjaar 2015 zullen de films in première gaan tijdens de festivals en vervolgens landelijk in de bioscoop te zien zijn.

 Kijk voor meer informatie op: http://www.deoverstapnaarfilm.nl