Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
30-01-2014

OPNAMEN NIEUWE FILM PETER GREENAWAY VAN START

Vandaag, donderdag 30 januari, zijn de opnamen van de nieuwe film van Peter Greenaway in Mexico gestart. Eisenstein in Guanajuato is een speelfilm over de grootste filmmaker aller tijden. De hoofdrol van Sergei Eisenstein is weggelegd voor de Finse acteur Elmer Bäck (The Spiral). Deze internationale coproductie is in handen van producenten Bruno Felix en Femke Wolting van Submarine (o.a. Last Hijack, Ouwehoeren, Rembrandt’s J’accuse) en San Fu Maltha van Fu Works (o.a. Zwartboek, Süskind, Majesteit en Kenau). De opnamen vinden volledig plaats in Guanajuato, Mexico.

 

Eisenstein wordt qua talent, inzicht en wijsheid vergeleken met Shakespeare en Beethoven en werd wereldberoemd met zijn films Strike, Battleship Potemkin en October. De film laat zien hoe de Russische Eisenstein in 1931 tien dagen in Guanajuato, Mexico, spendeert. Eisenstein, 33 jaar, wordt verliefd en verliest zijn maagdelijkheid. Eisensteins sensuele ervaringen in Mexico zouden cruciaal geweest kunnen zijn in zijn leven en filmcarrière. De reis naar Mexico heeft Eisenstein humaner gemaakt als filmmaker en is een belangrijke schakel geweest tussen zijn eerdere films over ideeën en zijn latere meer menselijke films.

 

Peter Greenaway:

"In a time cinema is dying it is pertinent to celebrate cinema's greatest practitioner". "The business of cinema never seems to change. Many of the problems Eisenstein had in 1931, have reappeared all over again. Dificulties of financing, problems of logistics, cultures and language barriers. Such as Eisenstein rose to these problems, so do we".

 

Regisseur

Peter Greenaway (geboren in Wales) is meerdere malen genomineerd voor de belangrijkste filmprijzen van de internationale film festivals in Cannes, Venetië en Berlijn. Zijn eerste speelfilm The Draughtmans Contract (1982) zette hem internationaal op de kaart als een van de meest originele en belangrijkste filmmakers van onze tijd. Deze reputatie werd opnieuw bevestigd met de films The Cook, the Thief, his Wife and her Lover (1989) en The Pillow Book (1996). De indrukwekkende cv van Peter Greenaway bevat meer meer dan 65 films. Recente films zijn o.a. Nightwatching (2007), Rembrandt’s J’accuse (2008) en Goltzius and the Pelican Company (2012).

 

Producenten

Eisenstein in Guanajuato is een internationale coproductie van Submarine en Fu Works met Paloma Negra Films (Mexico), Edith Film (Finland) en Potemkino (België, o.a. Welp). De VPRO (Nederland), ZDF/Arte (Duitsland/Frankrijk) en YLE (Finland) hebben zich als omroepen aan de film verbonden. De ontwikkeling van de film is ondersteund door het MEDIA programma van de Europese Gemeenschap. De film komt tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds, Eficine, Finnish Film Foundation, Screen Flanders, de Belgische Taxshelter en een aantal private investeerders. De sales agent is Rezo Film (Frankrijk).

 

Cinemien brengt de film naar verwachting in september 2014 in de bioscoop uit.

 

Facebook