Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
30-10-2013

‘Kenau’s’ zetten zich in voor Plan Nederland

Amsterdam, 30 oktober 2013 – Ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland is hét goede doel van Kenau’s Vrouwenleger, het interactieve project bij de bioscoopfilm Kenau met Monic Hendrickx in de heldhaftige titelrol. Kenau Simonsdochter Hasselaer veranderde in 1572 de loop van de Nederlandse geschiedenis door met een vrouwenleger de strijd aan te gaan met de Spaanse bezetters. Anno 2013 helpt Plan Nederland miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden de Kenau in zichzelf te vinden zodat ook zij de kans krijgen geschiedenis te schrijven.

 

Kenau is uitgegroeid tot een uniek en groots multimediaal project waarbij via diverse platforms krachtige vrouwen worden samengebracht. Via social benefit storytelling wordt Kenau’s Vrouwenleger gevormd dat samen met Plan Nederland aandacht vraagt en geld inzamelt voor meisjesgroepen in ontwikkelingslanden. Met een gepersonaliseerde video worden vrouwen geronseld waarna zij in training gaan via een online game. De grote finale is eind maart tijdens een evenement van Plan Nederland waar diverse uitdagingen overwonnen moeten worden.

 

In de game en op het evenement staan, symbolisch, diverse obstakels centraal die meisjes in ontwikkelingslanden ervan weerhouden hun talenten te ontplooien. Zo zijn meisjes, vaker dan jongens, slachtoffer van (seksueel) geweld in en om school, kindhuwelijken en seksuele uitbuiting. Gebeurtenissen die een grote, negatieve impact hebben op hun levensloop. Terwijl juist meisjes het verschil kunnen maken, voor hun omgeving en hun land. Vrouwen investeren namelijk een groot deel van hun inkomen – een veel groter gedeelte dan mannen – weer aan de gezondheid en ontwikkeling van hun eigen gezin en de gemeenschappen waarin zij leven.

 

Monic Hendrickx, vanaf 6 maart te zien in de rol van Kenau, is verheugd over de samenwerking met Plan Nederland. “Kenau heeft in 1572 laten zien waartoe een groep vrouwen in staat is als zij hun krachten bundelen. En dan heb ik het niet over brute kracht, maar over vindingrijkheid, raffinement en doorzettingsvermogen. Via dit multimediale project wordt nu geld ingezameld voor de ‘vrouwenlegers’ in ontwikkelingslanden: groepen meisjes en jonge vrouwen die door Plan worden samengebracht en door hun krachten te bundelen het verschil maken voor hun omgeving en hun land.”

 

Productie

Kenau’s Vrouwenleger is een interactieve productie van filmproducent Fu Works (Süskind; Zwartboek), transmedia storyteller Spektor (Feuten de app), gamedeveloper Flavour en ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland. Het project is ontwikkeld met een bijdrage van MEDIA. Het project sluit perfect aan bij het heroïsche drama Kenau, naar een scenario van Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan (De Gelukkige Huisvrouw, Jackie) en geregisseerd door Maarten Treurniet (De Heineken Ontvoering). Distributeur Dutch FilmWorks brengt de film vanaf 6 maart uit in de bioscoop. De Nationale Postcode Loterij ondersteunt de samenwerking tussen Plan Nederland en Kenau. Naast de bioscoopfilm, de game en het evenement staat het bijzondere verhaal van de heldin van Haarlem centraal in onder meer drie boeken en twee exposities, waardoor Kenau’s Vrouwenleger een uniek multimediaal project is over de kracht van vrouwen. www.kenaudefilm.nl / www.facebook.com/kenaudefilm

 

Plan Nederland

Plan is een internationale kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich al 75 jaar inzet om de levensomstandigheden van meisjes en jongens in ontwikkelingslanden te verbeteren. Plan werkt aan een wereld waarin meisjes en jongens dezelfde rechten en kansen krijgen, zodat alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen. Plan doet dit door het uitvoeren van projecten in 50 ontwikkelingslanden. 

www.plannederland.nl