Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
22-08-2013

Spannende jeugdfilm DE MOERHEKS start met crowdfunding via Cinecrowd

Jong talent roept hulp van publiek voor volgende stap in ‘World-Building’ proces 

Vandaag gaat de crowdfundingcampagne van De Moerheks van start bij Cinecrowd. Deze spannende, magisch realistische jeugdfilm wordt geregisseerd door Thijs Schreuder, die voor zijn documentaire When The War Ends eerder de debuutprijs won tijdens het Nederlands Film Festival 2011. Het scenario wordt geschreven door Karen van Holst Pellekaan (Achtste Groepers Huilen Niet; De Gelukkige Huisvrouw) en de productie is in handen van Fu Works (Süskind; Oorlogswinter; Zwartboek). Samen met een team van talentvolle jonge filmmakers werken zij volgens het World-Building principe; een innovatieve werkwijze waarbij het schrijven van het script en het visueel maken van de wereld hand in hand gaan. Het Nederlands Film Festival heeft De Moerheks geadopteerd als één van de twee crowdfundingcampagnes die zij onder de aandacht Alvergom willen brengen. 

De Moerheks past perfect bij één van onze missies - het stimuleren van innovatieve filmprojecten - en kan voor een belangrijke ontwikkeling gaan zorgen binnen de werkwijze van de filmindustrie.  - Willemien van Aalst, directeur Nederlands Film Festival

1918, het laatste jaar van de Eerste Wereld Oorlog in het dorpje Alvergom tegen de Belgische grens. Volgens de dorpslegende huist er een heks in het nabij gelegen moeras. Wanneer de Spaanse Griep uitbreekt, beschouwen de dorpelingen dit als de vloek van deze Moerheks. De schuchtere Aron (14) woont alleen met zijn vader nadat ook zijn moeder griepslachtoffer is geworden. Hij onttrekt zich steeds meer aan het dagelijks leven en ontwikkelt angsten, totdat hij in het moeras de mysterieuze Lena ontmoet. Hij wordt voor het eerst verliefd. Wanneer de dorpelingen in Lena de gevreesde Moerheks projecteren zal Aron over z'n angsten heen moeten stappen en alles op alles zetten om haar te redden.

Normaal gesproken wordt er in de eerste fase van de ontwikkeling alleen een verhaal geschreven, maar in dit geval werken de makers volgens het vernieuwende 'worldbuilding principe'. Dit betekent dat gelijktijdig met het schrijfproces de hele wereld al wordt bedacht en vormgegeven. Voor het eerst stappen zij af van de gebruikelijke lineaire productieproces (schrijven-financieren-voorbereiden-filmen-afwerken) en gaan experimenteren met een non-lineaire manier van werken. Deze innovatieve werkwijze is een grote uitdaging - zowel organisatorisch als financieel - omdat de Nederlandse filmsector nog niet is ingericht om een dergelijk project te financieren. Om die reden roepen de makers het publiek jullie op om de volgende stap mogelijk te maken.

De regie is in handen van Thijs Schreuder (1983). Met zijn afstudeerfilm  Brul van de Leeuw won hij in 2009 de documentaire Wildcard van het Nederlands Film Fonds. Sindsdien regisseert Thijs commercials, korte films en documentaires. Zijn laatste film When the War Ends won de debuutprijs op het Nederlands Film Festival 2011. De Moerheks is zijn eerste lange fictie film. Het scenario wordt geschreven door Karen van Holst Pellekaan, bekend van o.a. Achtste Groepers Huilen Niet en Loenatik de Moevie. Samen met Marnie Blok schreef ze De Gelukkige Huisvrouw, Jacky en de televisieserie Lijn 32. De scenario’s Kenau,  Oorlogsgeheimen en de tweede Loenatik film Loenatik, te gek worden verfilmd.

Het ontwerp van de wereld is in handen van production designer Joery Verweij (1987) en art director Romke Faber (1979). Cameraman Robbie van Brussel (1983) gaat de moerheks in beeld brengen, Evelien van der Molen (1984) zal ons laten horen hoe zij klinkt en de componist Daan Temmink zorgt voor muziek in de juiste sfeer. Studio Whoohoo brengt het essentiële vleugje magie en Ruben van der Hammen zal verantwoordelijk zijn voor de montage, bijgestaan door Menno Boerema. Filmmore is verantwoordelijk voor de VFX en post productie. 

Fu Works (Süskind; Oorlogswinter; Zwartboek) - onder leiding van San Fu Maltha en Els Rientjes - is verantwoordelijk voor deze bijzondere productie en wil hiermee jong talent begeleiden, inspelen op de nieuwe technologische ontwikkelingen en innovatie in de filmindustrie stimuleren. De film zal naar verwachting eind 2015 te zien zijn in de bioscoop.