Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
09-12-2003

Laurien uit MOONLIGHT wint Award

Amsterdam, 18 november 2003

De 15-jarige Vlaamse Laurien Van den Broeck heeft vannacht op het Fort Lauderdale International Film Festival de Young Actor’s Award gewonnen voor haar rol in “Moonlight” (regie Paula van der Oest). Ze nam de prijs persoonlijk in Florida in ontvangst. Andere winnaars waren o.a. Ben Kingsley en Jacqueline Bisset die een Career Achievement Award in handen kregen. Festivaldirecteur Gregory von Hausch roemde met name de acteerprestaties van de jeugdige acteurs op het festival.

Laurien was op het Nederlands Film Festival voor haar rol in “Moonlight” al genomineerd voor een Gouden Kalf. Wegens haar bijzondere prestatie vroeg de jury aan de festivaldirectie toen toestemming om voor deze belangrijkste Nederlandse filmprijs een Vlaamse te nomineren.

Van den Broeck viel eerder op door haar veelgeprezen rollen in de Nederlands-Belgische producties “Maria op Zolder” en “Mariken” (als Mariken). De regisseur van de jeugdfilm “Mariken” zei over haar: ‘Laurien wint binnen 5 jaar een Oscar’. Tijdens de premičre van “Moonlight” beloofde de producent van de film Emjay Rechsteiner zijn paardenstaartje af te knippen wanneer Laurien zo’n Oscar niet binnen die termijn wint.

In “Moonlight” speelt Van den Broeck haar eerste Engelstalige rol. Inmiddels heeft ze zelfs al een Amerikaanse rol achter de rug, in de grote Hallmark-productie “Girl in Hyacinth Blue”, met Glenn Close. Recent speelde ze in “De Zaak Alzheimer”

Moonlight viel al vaker in de prijzen. Vorige maand won de film de prijs voor de beste Europese film van het jaar op het Hollywood Film Festival, wat de film meteen aan Amerikaanse distributie hielp. Op het Nederlands Film Festival won de film de Pauze Jongeren Award en op het European Film Festival in Lecce (Italië) ook al de prijs van de Jongerenjury. De film is al voor vele prestigieuze filmfestivals geselecteerd waar onder Moskou, Montréal en Cairo.

Regisseur Paula van der Oest werd dit jaar voor een Oscar genomineerd met de film “Zus & Zo” die ze vóór “Moonlight” draaide.

“Moonlight”. is een romantische thriller over een 13-jarig meisje (Van den Broeck) dat verliefd wordt op een eveneens 13-jarig bolletjesslikkertje uit Afghanistan (gespeeld door Hunter Bussemaker). De ouders van het meisje worden gespeeld door Johan Leysen en Jemma Redgrave. De film is geschreven door Carel Donck en geproduceerd door Staccato Films in co-productie met de VARA. Na een bescheiden bioscooproulement is de film in de Benelux inmiddels op video en DVD te koop en te huur.