Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
30-05-2013

Hoofdrollen voor Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen en Katja Herbers in nieuwe Nederlandse horrorfilm DE POEL

Start opnamen juli 2013 - Een film van Chris W. Mitchell

Komende zomer vinden de opnamen plaats van de Nederlandse horrorfilm DE POEL. Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen en Katja Herbers spelen hoofdrollen in deze film, die het speelfilmdebuut is van schrijver/regisseur Chris W. Mitchell. DE POEL is de eerste van vier speelfilms, die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld door productiemaatschappij House of Netherhorror.
 
In DE POEL gaan twee gezinnen wildkamperen aan de oevers van een idyllisch bosmeertje, ver weg van de alledaagse drukte. Al snel blijkt dat een mysterieuze kracht, die in het meertje huist, het gezelschap niet meer wil laten gaan. Rotting en bederf slaan toe, en vervolgens ook waanzin en moord.
 
Het scenario voor DE POEL is geschreven door regisseur Chris Mitchell en hoofdrolspeler Gijs Scholten van Aschat. De opnamen zullen plaatsvinden van 10 juli tot 10 augustus 2013 in Overijssel.
 
DE POEL is één van de eerste Nederlandse speelfilms die realiseringsgeld ontvangt van het Nederlands Filmfonds in het kader van het programma New Screen NL, waarmee projecten worden gesteund van regisseurs die hun eerste of tweede lange speelfilm maken.
 
Chris W. Mitchell verhuisde in 1988 vanuit Engeland naar Amsterdam. In 1993 maakte hij zijn debuut als schrijver/regisseur met de korte film BOOK, die geselecteerd werd voor festivals over de hele wereld en verkocht werd aan vele tv-stations, waaronder het Britse Channel 4. Zijn tweede film THE PRODIGAL SON (1995) beleefde zijn première op het International Film Festival Rotterdam. Mitchell schreef en regisseerde vervolgens de korte films NACHTBIJTER, JIGSAW en BIRTHDAY BOY. Hij is een veelgevraagd scenarioschrijver en scriptdokter.
 
DE POEL wordt geproduceerd door Jan Doense en Herman Slagter (House of Netherhorror) in samenwerking met San Fu Maltha (Fu Works). De distributie in Nederland en België wordt verzorgd door Just Film Distribution.
 
House of Netherhorror werd in 2009 opgericht door Jan Doense en Herman Slagter met als doel de ontwikkeling en realisering van Nederlandse horrorfilms. “Het genre is hier even populair als in elk ander land, maar wij staan zwaar op achterstand wat betreft de eigen producties”, aldus Doense. Met financiële steun van Ate de Jong, intendant bij het Nederlands Filmfonds, werd daarom de basis gelegd voor House of Netherhorror en DE POEL.
 
DE POEL wordt gedeeltelijk gefinancierd via crowdfunding. Hiervoor is het Nieuw Nederlands Film Platform (NNFP) in het leven geroepen, waar men vanaf 6 euro per maand aandeelhouder van de film kan worden. Voor meer informatie: www.houseofnetherhorror.nl <http://www.houseofnetherhorror.nl>  en www.nnfp.nl <http://www.nnfp.nl>

Acteur Gijs Scholten van Aschat maakt met DE POEL zijn debuut als scenarioschrijver. Eerder schreef hij de novelle Beretta Bobcat. Scholten van Aschat is verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, waar hij momenteel in de voorstelling Na de Repetitie / Persona staat. Recent was hij onder meer te zien in de speelfilms DOODSLAG en TIRZA. Scholten van Aschat werd in 2011 genomineerd voor de Louis d'Or voor zijn rol in Richard III. In 1993 ontving hij de Louis d'Or voor zijn rol in Decadence. Voor zijn rol in de televisieserie Oud Geld kreeg hij in 1998 een Gouden Kalf, in 2001 ontving hij de Johan Kaart Prijs en hij is de huidige drager van de Albert van Dalsumring, die hij in 2004 ontving uit handen van Pierre Bokma. Als beste voorlezer van Nederland ontving hij de Esta Luisterboek Award 2011.
 
Carine Crutzen speelde o.a. bij Het Publiekstheater, Het Vervolg en Hollandia en heeft theater altijd gecombineerd met film en tv-drama. Zij speelde de hoofdrol in de veelgeprezen film MAJESTEIT en was verder te zien in ABELTJE, DE ZIENER en NYNKE. Bij het grote publiek kreeg zij bekendheid door haar rol als doktersvrouw in de tv-serie De Brug. Daarna volgden de succesvolle advocatenserie Pleidooi, het familiedrama Oud Geld en de jeugdserie De Daltons. Ook was zij te zien als koningin Sophie in de dramaserie Wij, Alexander en in de psychologische thrillerserie Vuurzee. Voor haar rol in De Kus ontving Crutzen in 2011 een nominatie voor de Theo d’Or. Momenteel schittert ze in het stuk De Kersentuin van Tsjechov.
 
Katja Herbers studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool. Al tijdens haar studie was ze te zien in de speelfilm PIETJE BELL. Daarna volgden onder meer filmrollen in DE UITVERKORENE, AMSTERDAM, DE STORM, LOFT, SONNY BOY en MIJN OPA DE BANKROVER. Recent was ze te zien in SÜSKIND en BRAMMETJE BAAS. Op televisie treedt Herbers regelmatig op in het improvisatieprogramma De Vloer Op en Het Klokhuis. Ook had ze rollen in Lieve Lust en S1ngle, en speelde ze Prinses Maxima in de televisie serie Beatrix, Oranje Onder Vuur. In het theater maakte Herbers furore met de solovoorstelling Fräulein Else. In het afgelopen seizoen speelde Herbers een titelrol in Drie Zusters bij het Nationale Toneel.
 
DE POEL is begin 2014 te zien in de bioscopen. Distributie: Just Film Distribution.