Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
13-11-2012

Monic Hendrickx speelt Kenau Simonsdochter Hasselaer

Vandaag maakte actrice en drievoudig Gouden Kalf-winnares Monic Hendrickx haar opwachting tijdens een speciaal vrouwendiner in Haarlem. Producent Fu Works presenteerde Monic Hendrickx, die de hoofdrol in de film KENAU zal gaan vertolken. Als Kenau sprak zij de dames in Haarlem toe:

“Mede dankzij de vrouwen van Haarlem hebben we al meer dan vijf maanden stand gehouden tegen een onoverwinnelijke vijand. Ik weet dat dat veel heeft gevraagd en dat vele van jullie dierbaren hebben verloren. Nu de dooi gaat inzetten zal het nog zwaarder worden om stand te houden. Hopman Ripperda heeft mij laten weten dat hij de vrouwen en kinderen die naar veiliger oorden willen vluchten, een escorte zal meegeven. Dus wie weg wil moet nu Haarlem verlaten...  Het is jullie goed recht. Maar hoe langer we stand houden, hoe groter de kans dat de Noordelijke Nederlanden de hel van een Spaanse bezetting bespaard blijft. Zelfs als ze de stad binnenvallen blijf ik. Ze kunnen onze poorten verbrijzelen, onze huizen platbranden, ons verkrachten en onze mannen vermoorden. Maar al zouden ze de harten uit alle Hollanders rukken, hun ziel krijgen ze nooit kapot. De kinderen van onze kleinkinderen zullen de heldinnen van Haarlem roemen, terwijl ze in veiligheid kunnen leven. In een vrij land. Wat er ook gebeurt, ik blijf.”

Monic begon haar filmcarrière eind jaren ’90 met haar eerste grote rol in DE POOLSE BRUID. In 1999 speelt ze in 3 verschillende filmproducties: DE MAN MET DE HOND, DICHTER OP DE ZEEDIJK – de verfilming van het boek van Kees van Beijnum – en MATEN. Ook heeft ze in verschillende tv-series gespeeld, zoals IN THERAPIE en PENOZA. De meest recente producties waar zij in heeft gespeeld, zijn LOTUS en SONNY BOY. In 2007 was Monic te zien in UNFINISHED SKY, een Australische remake van DE POOLSE BRUID, waar zij de Australian Film Institute Award voor beste actrice voor won. Binnenkort zal zij te zien zijn op het witte doek in de speelfilm HET BOMBARDEMENT, ook een productie van Fu Works. Voorafgaand aan het vrouwendiner sprak Monic met de Telegraaf over Kenau: “Haar voornaam ging in de Nederlandse taal ‘manwijf’ betekenen, maar deze film laat zien hoe zij werkelijk was. En hoeveel gevoel er onder al die stoerheid zat. Kenau zette de houtzagerij voort van haar in 1562 overleden echtgenoot, ze dronk bier met de mannen, en hoewel ze het niet schuwde om ook fysiek te vechten, deed ze dat voornamelijk met haar hoofd. Ze was een heel slimme vrouw.” Volgens Monic is de film een heel bijzonder project: “Het is een hele mooie verhaallijn, die mensen recht in het hart zal raken. Een heel verre voorloper van KILL BILL.”