Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
29-06-2012

Nederlandse Speelfilm Süskind beleeft internationale première tijdens het Jerusalem Film Festival

De Nederlandse speelfilm SÜSKIND van regisseur Rudolf van den Berg is geselecteerd voor de 24ste editie van het Jerusalem Film Festival in Israël (5 t/m 14 juli). SÜSKIND gaat in première op 12 juli, in aanwezigheid van de regisseur. SÜSKIND is onderdeel van het programma ‘The Jewish Experience’ en maak daar binnen kans op de ‘Avner Shaled Yad Vashem - award’ voor Holocaust gerelateerde films en de ‘Lia Van Leer – award’ voor films over Joods erfgoed. SÜSKIND vertelt het waargebeurde verhaal van de joodse verzetsheld Walter Süskind (Jeroen Spitzenberger), die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam was voor de Joodsche Raad in Amsterdam. Het scenario is geschreven door Chris W. Mitchell en Rudolf van den Berg, en de film is een productie van Fu Works (OORLOGSWINTER; ZWARTBOEK) en Cadenza Films (TIRZA).

1942. In het door de nazi’s bezette Amsterdam besluit de joodse Walter Süskind handjeklap met de SS te spelen. Het is een levensgevaarlijk kat- en muisspel, waarmee hij honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen weet te redden. Terwijl de razzia’s toenemen en het net zich verder sluit rond de joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is en toont hij de moed van een held. Een even aangrijpende als adembenemende, waargebeurde geschiedenis.

De film
Walter en Hanna Süskind worden gespeeld door Jeroen Spitzenberger (ALLES IS LIEFDE) en Nyncke Beekhuyzen (LOTTE). De overige rollen wordt gespeeld door onder anderen Karl Markovicz (DIE FÄLSCHER; UNKNOWN), Tygo Gernandt (VAN GOD LOS; HET SCHNITZELPARADIJS), Katja Herbers (LOFT; SONNY BOY), Nasrdin Dchar (RABAT; TIRZA) en Olga Zuiderhoek (ABEL; FILMPJE!).

Regisseur Rudolf van den Berg won in 2010 zijn vierde ‘Gouden Kalf’ voor de film TIRZA, naar het boek van Arnon Grunberg. Eerder regisseerde hij onder meer ZOEKEN NAAR EILEEN, BASTILLE, DE AVONDEN, FOR MY BABY en DE JOHNSONS. San Fu Maltha van Fu Works (OORLOGSWINTER; ZWARTBOEK), Jeroen Koolbergen van Cadenza Films (TIRZA) en Reinier Selen (NOTHING PERSONAL; VAN GOD LOS) produceerden SÜSKIND in coproductie met VARA.

SÜSKIND is in de Nederlandse bioscopen uitgebracht in januari 2011 door Independent Films.
De dvd en blu-ray zijn sinds 6 juni verkrijgbaar.

Meer informatie: http://www.jff.org.il/?CategoryID=757