Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
26-01-2012

Wereldpremiere Iron Sky tijdens Film Festival Berlijn

De science fiction komedie IRON SKY is geselecteerd voor de categorie Panorama van het film festival Berlinale. Panorama is het programma voor projecten die zich kunnen onderscheiden door een unieke visie. Het sci-fi spektakel IRON SKY is geregisseerd door Timo Vuorensola  (Star Wreck) en is de grootste en duurste Finse filmproductie ooit. De Finse producent Blind Spot Pictures (Dancer in the Dark; Everlasting Moments) co-produceerde met 27 Films Production (Duitsland) and New Holland Pictures (Australië).  San Fu Maltha (Süskind; Zwartboek) is de grootste aandeelhouder van New Holland Pictures (Unfinished Sky) en is als executive producer verbonden aan de film. Maltha en Blind Spot Pictures werkten al eerder samen aan de Fins-Nederlands-Chinese coproductie Jade Warrior.

De film speelt zich af tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nazi-wetenschappers kwamen tot een belangrijke doorbraak in de anti-zwaartekracht technologie. Op een geheime basis in de Antarctische zee werden de eerste Nazi-ruimteschepen gelanceerd in het najaar van 1945 en stichtten de Nazi's de militaire basis Schwarze Sonne aan de donkere kant van de Maan. Een basis met als doel het krachtige leger weer op te bouwen en de aarde te kunnen overnemen wanneer de tijd rijp is. Het is inmiddels 2018, en het is tijd voor de eerste Amerikaanse maanlanding sinds de jaren '70. De nazi-invasie is na zeventig jaar op weg naar de aarde en de wereld gaat haar ondergang tegemoet.

De hoofdrollen worden gespeeld door Christopher Kirby (The Matrix Revolutions), Julia Dietze (Love in Thoughts), Götz Otto (Tomorrow Never Dies; Schindlers List), Peta Sergeant (Satisfaction – tv), Udo Kier (Blade; Melancholia) en Stephanie Paul (Seperation City) .

Het scenario is geschreven door Timo Vuorensola en Michael Kalesniko, gebaseerd op het originele verhaal van  Johanna Sinisalo. Door het grote success op internet tijdens de productie zijn er al diverse spinoff projecten geïnitieerd, zoals een bordspel en een computergame.

De international verkoop is in handen van Stealth Media Group. De distributierechten zijn aan meer dan 20 territoria verkocht en de verkopen blijven doorgaan. De film zal wereldwijd op 4 april worden uitgebracht. De Nederlandse distributeur is Splendid Film.