Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
19-10-2011

Film over Kenau Simonsdochter Hasselaer

Fu Works maakt film over het Beleg van Haarlem (1572-1573). De film heet Kenau, naar Kenau Simonsdochter Hasselaer, de vrouw die legendarisch werd vanwege haar felle verzet tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Het Beleg van Haarlem begon met een brief van stadhouder Bossu en de zoon van de hertog van Alva aan de bevolking van Haarlem met het verzoek zich over te geven. Op de weigering volgde een ruim zeven maanden durende belegering die eindigde toen de stad zich op 12 juli 1573 overgaf, waarna enkele duizenden soldaten en burgers werden geëxecuteerd. Het beleg geldt als één van de meest beruchte gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog.

Kenau Simonsdochter Hasselaer is een legendarische figuur uit de tijd van het beleg die volgens ooggetuigenverslagen niet alleen met haar houthandel de bouw van een galei mogelijk maakte, maar ook zelf meevocht tegen de Spanjaarden. Zij stond aan het hoofd van een vrouwenlegertje en werd gedreven door verdriet en haat vanwege de executie van haar jongste dochter. Maar omdat ze haar angst en pijn verbergt achter een masker van onverschilligheid, dreigt ze haar overgebleven dochter ook te verliezen.