Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
03-10-2011

Paul Biegel’s DE KLEINE KAPITEIN verfilmd

Paul Biegel’s DE KLEINE KAPITEIN verfilmd

Kinderen worden opgeroepen mee te denken over het eiland van Groot en Groei

Het veel gelezen kinderboek De kleine kapitein, geschreven door bestseller kinderboekenschrijver Paul Biegel wordt verfilmd! De regie is in handen van Arne Toonen (DIK TROM; ANDERLAND) en het scenario wordt geschreven door Luuk van Bemmelen (DIK TROM; PIZZAMAFFIA). Fu Works (OORLOGSWINTER; ZWARTBOEK; IN ORANJE) en Submarine (KIKA EN BOB; LIFE IS BEAUTIFUL) tekenen voor de productie van deze animatie/live action film vol avontuur. Vandaag werd de kick off gehouden op basisschool De Kleine Kapitein in Amsterdam, waar de regisseur samen met Leonie Biegel - dochter van Paul Biegel - voorlas en het startschot gaf voor een landelijke wedstrijd voor kinderen die opgeroepen worden ideeën in te brengen voor de film.

De Kleine Kapitein is een spannend, avontuurlijk en komisch verhaal over een groepje kinderen dat op een oud schip, de Nooitlek, is een mysterieus eiland waar je als kind aan wal gaat en binnen een dag groot bent. Onderweg moeten ze de strijd aan met draken, wilde beesten, natuurkrachten en met elkaar om veilig het eiland te bereiken.

Alle kinderen worden opgeroepen mee te denken over hoe het eiland van Groot en Groei er uit hoort te zien. Het winnende idee wordt gebruikt in de film.

De Kleine Kapitein vormt samen met De kleine kapitein in het land van Waan en Wijs en De kleine kapitein in het land van Schrik en Vreeze  het boek De grote kleine kapitein, uitgegeven door de Uitgeverij Lemniscaat en uitgeverij Holland. De bundel, die vier jaar geleden verscheen als onderdeel van de Biegel Bibliotheek, ging in Nederland meer dan 10.000 keer over de toonbank en is vertaald in o.a. het Engels, Grieks, Spaans en Turks. In 1972 won het boek een Gouden Griffel en in 2004 werd het genomineerd voor de Griffel der Griffels. Paul Biegel schreef ook de prijswinnende boeken Het sleutelkruid (Beste kinderboek van 1965), De Tuinen van Dorr (Bekroond door de Amsterdamse kinderjury) en De rode prinses (Zilveren Griffel). Hij werd voor zijn werk genomineerd voor de Hans Christiaan Andersenprijs en was Ridder in de orde van de Nederlandse leeuw. De kleine kapitein is de eerste verfilming van het rijke oeuvre van de schrijver.

Regisseur Arne Toonen en schrijver Luuk van Bemmelen werkten eerder samen aan DIK TROM, die ruim 456.000 bezoekers trok. San Fu Maltha van Fu Works en Femke Wolting en Bruno Felix van Submarine produceren de film, in coproductie met Melusine Productions uit Luxemburg. Het project wordt ontwikkeld in samenwerking met Leonie Biegel, de dochter van Paul Biegel. DE KLEINE KAPITEIN zal een animatiefilm worden met live action. De animaties zullen gemaakt worden in Luxemburg. Voorjaar 2012 zullen de producenten van start gaan met de casting van de kinderen.