Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
30-09-2003

Negen Gouden kalf nominaties voor Phileine zegt Sorry

Negen (!) Gouden kalf nominaties voor Phileine zegt Sorry

Gisteravond zijn tijdens de Talkshow van het Nederlands Film Festival de nominaties bekend gemaakt voor de Grote Prijs van de Nederlandse Film, het Gouden Kalf. De Gouden Kalveren Jury presenteerde de genomineerden na het zien van 96 filmproducties in competitie, waaronder vijftien speelfilms.

De Jury reikt de Gouden Kalveren uit in zestien categorieŽn: Beste Sound Design, Beste Montage, Beste Production Design, Beste Muziek, Beste Camera, Beste Scenario, Beste Korte Film, Beste Korte Documentaire, Beste Lange Documentaire, Beste TV Drama Kort, Beste TV Drama Lang, Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Regie Lange Speelfilm, Beste Lange Speelfilm en de Speciale Juryprijs.

Tijdens het Gala wordt ook het Gouden Kalf voor de Publieksprijs uitgereikt aan de speelfilm met de hoogste waardering van de festivalbezoekers. Phileine zegt Sorry maakt ook hierop een grote kans.

De nominaties die Phileine zegt Sorry in de wacht mocht slepen voor de Grote Prijs van de Nederlandse Film, het Gouden Kalf 2003, plus de bijbehorende juryrapporten:


BESTE LANGE SPEELFILM
Jeroen Beker, Frans van Gestel en San Fu Maltha voor PHILEINE ZEGT SORRY
Brutaal vormgegeven eigentijdse film die met veel allure de nieuwe special effects technieken verweeft met de romantische ingrediŽnten van een ouderwets liefdesverhaal.

Verder genomineerd zijn De Tweeling en Van God Los


BESTE REGIE LANGE SPEELFILM
Robert Jan Westdijk voor PHILEINE ZEGT SORRY
Robert Jan Westdijk maakt van deze boekverfilming een spectaculair filmgebeuren waarin de technische hoogstandjes en geestige dialogen zijn acteurs alle gelegenheid bieden te excelleren.

Verder genomineerd zijn Ben Sombogaart voor De Tweeling en Pieter Kuijpers voor Van God Los


BESTE ACTEUR
Michiel Huisman voor zijn rol in PHILEINE ZEGT SORRY
In een film vol stripfiguren vertolkt Michiel Huisman een personage van vlees en bloed. Met durf en passie speelt hij zijn rol en met zijn naturel weet hij Phileine uiteindelijk op de knieŽn te dwingen en van haar een echt mens te maken. We zullen nog veel van hem horen

Verder genomineerd zijn Tygo Gernandt voor zijn rol in VAN GOD LOS en Egbert-Jan Weeber voor zijn rol in VAN GOD LOS


BESTE ACTRICE
Kim van Kooten voor haar rol in PHILEINE ZEGT SORRY
Met een overrompelende energie en een hartenbrekende charme geeft Kim van Kooten de rol van Phileine gestalte. Zij weet de hooggespannen verwachtingen van deze rol volledig in te lossen en heeft de kijker vanaf de eerste scŤne voor zich gewonnen.

Verder genomineerd zijn Miryanna van Reeden voor haar rol in LIEVER VERLIEFD en Katja Schuurman voor haar rol in INTERVIEW


BESTE SCENARIO
Robert Jan Westdijk voor PHILEINE ZEGT SORRY
Met veel visuele vondsten en een hoog tempo heeft Robert Jan Westdijk het boek van Ronald Giphart omgevormd tot een scenario dat de dialogen en de sfeer volledig tot zijn recht laten komen.

Verder genomineerd zijn Marieke van der Pol voor DE TWEELING en Pieter Kuijpers & Paul Jan Nelissen voor VAN GOD LOS


BESTE CAMERA
Bert Pot voor PHILEINE ZEGT SORRY
Met een groot gevoel voor snelheid en dynamiek heeft Bert Pot PHILEINE ZEGT SORRY gefotografeerd. Het gebruik van nieuwe technieken en een schitterende belichting laten zien dat hij het vak volledig beheerst.

Verder genomineerd zijn Paul van de Bos voor HOLLANDS LICHT en Piotr Kukla voor DE TWEELING


BESTE SOUND DESIGN
Herman PieŽte voor PHILEINE ZEGT SORRY
Een volledig aan deze tijd beantwoordende geluidsband geeft de kijker de geluidservaring die hij verwacht bij een film als PHILEINE ZEGT SORRY.
Herman PieŽte maakt geraffineerd gebruik van de mogelijkheden die de hedendaagse bioscoop de sounddesigner biedt.

Verder genomineerd zijn Michel SchŲpping voor TOUR DES LEGENDES en Peter Flamman voor DE TWEELING


BESTE MONTAGE
Peter Alderliesten voor PHILEINE ZEGT SORRY
In een hoog tempo wordt de kijker in de scŤnes meegenomen zonder het gevoel te krijgen dat hij iets mist. Een goede dosering van het visuele geweld en een perfecte timing zorgen er voor dat PHILEINE ZEGT SORRY een genoegen is om naar te kijken.

Verder genomineerd zijn Bas Icke voor 15.35 spoor 1 en Job ter Burg voor VAN GOD LOS


BESTE PRODUCTION DESIGN
Dimitri Merkoulov voor PHILEINE ZEGT SORRY
Kleurrijk en vol, het beeld van PHILEINE ZEGT SORRY verveelt nooit. Naadloos sluiten exterieur en interieur scŤnes op elkaar aan. In de studio weet Dimitri Merkoulov de kijker volledig de indruk te geven dat men in New York is. Met recht verdient hij een nominatie.

Verder genomineerd zijn Michel de Graaf voor NOVEMBERLICHT en Benedict Schillemans voor PIETJE BELL

De Gouden Kalveren en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek worden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film op vrijdag 3 oktober van 19.00 uur tot 20.30 uur in de Stadsschouwburg te Utrecht. De gezamenlijke omroepen van Nederland 3 brengen live verslag uit van het Gala in een uitzending van 21.00 uur tot 22.00 uur. Ook is de uitreiking live te volgen op het internet via www.filmfestival.nl.