Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
15-06-2011

TIRZA wint Gouden Dolfijn voor Beste Film in Portugal

Rudolf van den Berg’s film TIRZA won afgelopen weekend tijdens de 26e editie van het Festroia Film Festival in Portugal de Gouden Dolfijn in de categorie Beste Film. Het festival vond plaats van 3 tot 12 juni in Setubal-Portugal. Sylvia Hoeks, die Tirza speelt in de film, was in Portugal aanwezig als shooting star en heeft de prijs in ontvangst genomen. TIRZA is gebaseerd op het gelijknamige boek van Arnon Grunberg en de hoofdrol wordt vertolkt door Gijs Scholten van Aschat. De film is geproduceerd door Fu Works (OORLOGSWINTER; ZWARTBOEK) en Cadenza Films (SNAPSHOTS), die momenteel met Van den Berg werken aan zijn nieuwe film SÜSKIND.

TIRZA sleepte eerder twee gouden kalveren in de wacht tijdens het Gouden Kalveren Gala van het Nederlands Film Festival. Job ter Burg kreeg een Gouden Kalf voor Beste Montage en Rudolf van den Berg een voor Beste Regie. TIRZA werd eerder al uitgekozen als Nederlandse inzending voor de Academy Awards. Komend weekend is de film te zien in competitie tijdens het International Filmfest Emden /Norderney in Duitsland.

TIRZA is geproduceerd door San Fu Maltha van Fu Works en Jeroen Koolbergen van Cadenza Films, in coproductie met de NTR (Marina Blok) en het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo). De film is als Telescoop-project tot stand gekomen met steun van het Ministerie van OCW, het Nederlands Fonds voor de Film en CoBO. Daarnaast zijn er bijdragen toegekend door het Vlaams Audiovisueel Fonds en de Gemeente Den Haag. 

Rudolf van den Berg won met TIRZA zijn vierde Gouden Kalf. Hij regisseerde eerder ZOEKEN NAAR EILEEN, BASTILLE, DE AVONDEN, FOR MY BABY en DE JOHNSONS is momenteel in Roemenië bezig met de opnamen van de speelfilm SÜSKIND,  over de Joodse verzetsheld Walter Süskind die ruim 1000 mensen, voornamelijk kinderen, wist te behoeden voor deportatie. Met gevaar voor eigen leven speelde Süskind een geraffineerd dubbelspel met de SS. De film zal winter 2011 in de bioscoop te zien zijn.

Independent Films bracht TIRZA in 2010 uit in de bioscoop. De film is sinds maart op dvd te koop.