Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
24-02-2011

Fu Works coproduceert HET BOMBARDEMENT

Bombardement Rotterdam herleeft

Het gruwelijke bombardement, 14 mei 1940, op Rotterdam zal opnieuw tot leven komen in de unieke Nederlandse speelfilm “Het Bombardement”. Bijzonderheid daarbij is dat het bombardement in de film net zo lang zal duren als het echte bombardement, namelijk ruim een kwartier. Producent Paul Ruven maakte eerder bekend dat hij bezig was met het ontwikkelen van een film over het bombardement van Rotterdam. Inmiddels is bekend dat Ate de Jong de speelfilm over een onmogelijke liefde in de eerste oorlogsdagen van Rotterdam gaat regisseren. “Het Bombardement”, wordt een grote Nederlandse speelfilm die zich afspeelt tussen 10 mei 1940, de inval van de Duitsers, en 14 mei, het fatale bombardement op Rotterdam. Ate de Jong heeft in de afgelopen 20 jaar meer dan 10 films in het buitenland geregisseerd. “Het Bombardement” wordt zijn eerste Nederlandse speelfilmregie na zijn vertrek naar Hollywood.

Ate de Jong "Het Bombardement is zo'n bijzonder verhaal, daar kan geen Hollywood film tegenop. Het heeft historische diepgang plus een diep menselijk drama. Ik ben enorm vereerd dat ik Het Bombardement mag regisseren". Het scenario wordt geschreven door Ate de Jong en Paul Ruven.
 
De Film

Nederlanders geloofden dat ons land neutraal zou  blijven en de eerste dagen van de oorlog heerste er totale verwarring en ongeloof. Het Nederlandse leger hield een vijftal dagen moedig stand, maar na  het catastrofale bombardement moest Nederland zich overgeven; 14 mei betekende het begin van vijf jaren bezetting.
 
Tegen de achtergrond van deze vijf oorlogsdagen speelt zich een even ontroerend als onmogelijk liefdesverhaal af. De jonge Eva komt naar Rotterdam om te trouwen. Met haar huwelijk kan ze haar familie redden. Maar de inval van de Duitsers verandert alles. Ze ontmoet de jonge Rotterdammer Vincent, een bokser, die haar redt tijdens de inval. Haar toekomstige echtgenoot Dirk zorgt dat het huwelijk op 14 mei toch doorgaat. Nauwelijks hebben ze hun jawoord gegeven of de eerste bommen vallen. Vincent spoedt zich het centrum in om Eva uit het bombardement te halen. Kan hij haar opnieuw uit deze hel redden?
 
“Het Bombardement” wordt geproduceerd door René Huybrechtse (Ik Ook Van Jou, Shouf Shouf Habibi) en Paul Ruven van Talent United. Co-producent is San Fu Maltha van Fu Works. De film wordt mede ontwikkeld door het Nederlands Fonds voor de Film.

De opnamen van de film starten mei volgend jaar. A-Film brengt “Het Bombardement” in 2013 uit in de bioscoop.