Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
25-09-2003

Untertage wint Filmprijs Stad Utrecht 2003

Untertage wint Filmprijs van de Stad Utrecht 2003

Tijdens de Openingsavond van het 23e Nederlands Film Festival is de Filmprijs van de Stad Utrecht 2003 uitgereikt aan Jiska Rickels voor haar documentaire UNTERTAGE. De prijs werd overhandigd door Burgemeester Brouwer-Korf van Utrecht.

De Jury bestaat uit de aan Utrecht gelieerde filmmakers Jan van den Berg, Jan Ketelaars, Ben van Lieshout en Hans de Wolf, Hans Goedkoop (Afdeling Culturele Zaken Gemeente Utrecht) en Herman de Wit (Hoofd Programma Nederlands Film Festival).

Jiska Rickels (1977) studeerde dit jaar met UNTERTAGE af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. De impressionistische documentaire gaat over een reis naar een onbekende wereld diep onder de grond: een kolenmijn. Schoonheid en gevaar gaan samen in deze wereld op de rand van hemel en hel. De jury prijst het knappe camerawerk, de briljante geluidstrack en de hartverwarmende benadering van de mijnwerkers.
De Filmprijs van de Stad Utrecht, die bestaat uit een penning en een geldprijs van 5.000 euro, wordt sinds 1983 jaarlijks uitgereikt als aanmoedigingsprijs voor een beginnende, dus niet per se debuterende, filmmaker of groep filmmakers.