Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
30-09-2010

Meneer en Mevrouw zijn Gek van Yvonne Keuls wordt verfilmd

De bestseller MENEER EN MEVROUW ZIJN GEK van schrijfster Yvonne Keuls wordt verfilmd. Het scenario wordt geschreven door Miriam Kruishoop (VIVE ELLE; UNTER DEN PALMEN), die ook verantwoordelijk zal zijn voor de regie. De film wordt geproduceerd door San Fu Maltha van Fu Works, die ook OORLOGSWINTER, ZWARTBOEK en ALLES IS LIEFDE produceerde. Vandaag gaat zijn film MAJESTEIT in premiŤre op het Nederlands Film Festival. Miriam Kruishoop en Yvonne Keuls zijn hierbij beiden aanwezig.

Yvonne Keuls verbleef een jaar lang in diverse psychiatrische inrichtingen om MENEER EN MEVROUW ZIJN GEK te kunnen schrijven, over het leven van de psychiatrische patiŽnt. Zij ontmoette daar mensen die haar inspireerden tot personages als Ida Been, Winnie, Appie, Lydia, Maurice W. en mevrouw Einstein. Omdat ze de meeste tijd doorbracht in het Psychiatrisch Centrum Bloemendaal te Loosduinen, besloot zij al haar personages daar onder te brengen. In MENEER EN MEVROUW ZIJN GEK neemt zij haar lezers mee naar een wereld die naar haar gevoel 'echt' is: 'Niemand houdt de schijn op, iedereen is wat hij is en dat noemen ze dan gek.' MENEER EN MEVROUW ZIJN GEK wordt uitgegeven door uitgeverij Flamingo.

Al veertig jaar lang is Yvonne Keuls een veel gelezen en geprezen auteur. Ze schreef onder andere HET VERROTTE LEVEN VAN FLOORTJE BLOEM en DE MOEDER VAN DAVID S. zijn. DE MOEDER VAN DAVID S. is in meer dan 14 landen in vertaling verschenen. Van haar roman MEVROUW MIJN MOEDER zijn meer dan 300.000 exemplaren verkocht. Het boek werd bekroond met de Trouw publieksprijs 1999. In 2001 verscheen haar ontroerende levensverhaal MADAME K. VAN INDISCH KIND TOT HAAGSE DAME dat direct na verschijnen een bestseller werd. Vanaf 1969 begint ze met het dramatiseren van beroemde boeken als BOEK DER KLEINE ZIELEN en DE KOPEREN TUIN. Ook speelde ze zelf in verschillende theatervoorstellingen.

De Nederlandse schrijfster en regisseuse Miriam Kruishoop won in 1996 de Citroen Award voor Da Silva. In 1998 produceerde zij VIVE ELLE. In 1999 werd zij met haar film UNTER DEN PALMEN genomineerd voor een Gouden Kalf. Na deze producties concentreerde Kruishoop zich een tijdje op commercials en videoclips. Naast schrijven en regisseren houdt ze zich ook bezig met fotografie. Fu Works heeft naast MENEER EN MEVROUW ZIJN GEK ook de romantische komedie SAMíS STORY in ontwikkeling.

Er zijn volgens Miriam Kruishoop vrijwel geen boeken die de thematiek omtrent gekte met zoveel visuele kracht neer zetten. "De personages zijn ontroerend 'echt' en van alle tijden. De tragikomische humor† is aanstekelijk en absoluut briljant," aldus Kruishoop.

MENEER EN MEVROUW ZIJN GEK zal naar verwachting opgenomen worden in 2012.