Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
17-09-2010

Nominaties NVS producenten award bekend

Vandaag zijn de nominaties voor de NVS Producenten Award  bekend gemaakt. Deze prijs wordt jaarlijks door de producentenvereniging NVS tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt om jonge veelbelovende producenten te stimuleren. Op vrijdag 24 september vindt de uitreiking plaats om 17.00 uur in Louis Hartlooper Complex 1 aansluitend op de ‘Dag van de makers van morgen’, tussen 11.00 en 17.00 uur. Het is de tweede keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Het belangrijkste criterium is de wijze waarop de producent binnen de driehoeksverhouding van de makers producent-regisseur-scenarist heeft gefunctioneerd.

Genomineerd  voor de NVS Producenten Award  voor de beste producent van een afstudeerfilm zijn (in alfabetische volgorde): Faye Wilkie, VIVA LA FONS!, (fictie) HKU, Floor Houwink & Jemima van der Tholen, MO (fictie) en WINTERSLAAP IN LUKOMIR (documentaire), NFTVA en Sabine Smits & Koen Barnhard, DICHT BIJ MIJ VANDAAN (fictie) NFTVA.

De NVS Producenten Award bestaat uit een prijs van € 5.000,- van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten. Vorig jaar is de prijs uitgereikt aan Constant van Panhuys en Derk-Jan Warrink voor de productie JACCO’S FILM. De juryleden van dit jaar zijn producenten Hanneke Niens (KeyFilm) en San Fu Maltha (Fu Works). Zij zullen op 24 september de prijs uitreiken tijdens de ‘Dag van de makers van morgen’. De NVS wil door het uitreiken van deze prijs jong productie talent stimuleren om inhoud te geven aan het vak van producent zoals de NVS dat voor ogen heeft: de producent als maker, motor en als creatief ondernemer. De NVS is de belangenvereniging van Nederlandse speelfilm- en documentaireproducenten en bestaat uit leden die behoren tot de harde kern van filmproducerend Nederland. De NVS heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het opbouwen en onderhouden van een sterk netwerk met alle, voor film relevante, spelers in de sector.

De rol van de producent binnen de driehoeksverhouding producent-regisseur-scenarist is beoordeeld op verschillende vlakken, zoals zijn of haar inhoudelijke invloed in de ontwikkelings-, productie- en postproductie fase en de invloed van de producent op de final cut. Daarnaast ook de input van de producent op de keuze van de cast en heads of department, het verloop van de productie, de marktpotentie van het project, de financiering en het draaischema, de positionering van het project en de eindbeoordeling van de totaalcombinatie van verhaal, regie, camera, muziek/effecten/geluid , production design en cgi.