Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
16-06-2010

TIRZA Premiere Opening op 30ste Nederlandse Film Festival

De 30e editie van het Nederlands Film Festival opent feestelijk met de premičre van de speelfilm TIRZA van regisseur Rudolf van den Berg. Op woensdag 22 september 2010 vindt de premičre plaats in de Stadsschouwburg van Utrecht. De hoofdrollen worden vertolkt door Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks, Johanna ter Steege en Keitumetse Matlabo. De film is geproduceerd door San Fu Maltha (Fu Works) en Jeroen Koolbergen (Cadenza Films).

TIRZA, naar de gelijknamige bestseller van Arnon Grunberg, vertelt het verhaal van Jörgen Hofmeester (Gijs Scholten van Aschat). Een gescheiden vader van twee dochters, die ogenschijnlijk alles onder controle heeft. In werkelijkheid raakt hij juist alle controle kwijt, ook over zijn jongste dochter en oogappel Tirza (Sylvia Hoeks). Een paar dagen nadat Tirza en haar vriendje Choukri zijn vertrokken voor een reis door Namibië, heeft haar vader nog niets van hen gehoord. Hij vertrekt naar het Afrikaanse woestijnland om zijn dochter op te sporen en ontmoet daar Kaisa, die hem  volgt op zijn vastberaden zoektocht. Samen met haar ontdekt hij wat Tirza is overkomen; een lot dat huiveringwekkender is dan hij in zijn ergste nachtmerries heeft kunnen voorzien.

Regisseur Rudolf van den Berg realiseert met TIRZA zijn vierde literatuurverfilming. Eerder verfilmde hij ZOEKEN NAAR EILEEN en BASTILLE van Leon de Winter en DE AVONDEN van Gerard Reve. Van den Berg ontving in zijn carričre reeds drie Gouden Kalveren voor zijn regie.

TIRZA is geproduceerd in coproductie met de NPS (Marina Blok) en het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo). De film is tot stand gekomen als Telescoop-project met steun van het Ministerie van OCW, het Nederlands Fonds voor de Film en CoBO. Daarnaast zijn er bijdragen toegekend door het Vlaams Audiovisueel Fonds en de Gemeente Den Haag. De opnames hebben plaatsgevonden in Namibië, Zuid-Afrika en Den Haag.

Tegelijkertijd met de feestelijke premičre in de Stadsschouwburg van Utrecht op 22 september presenteert het Nederlands Film Festival TIRZA  in meerdere Utrechtse bioscoopzalen voor publiek.

Independent Films verzorgt de bioscoopdistributie in Nederland. TIRZA is vanaf 30 september in de Nederlandse bioscopen te zien.

Het 30e Nederlands Film Festival vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober 2010.

www.tirzadefilm.nl
www.filmfestival.nl