Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
27-03-2010

Documentaire over filmmaker Pim de la Parra in productie

Filmmaker keert na 23 jaar terug naar Aruba

In Suriname beginnen dit weekend de opnamen voor PARRADOX, een documentaire over het leven van de controversiŽle filmmaker Pim de la Parra. In deze persoonlijke documentaire belicht regisseur In-Soo Radstake (MADE IN KOREA) de veelzijdige cineast in een levensfase vol ingrijpende veranderingen. Centraal staan Films, Vrouwen, Ego en Geld - belangrijke themaís voor de eigenzinnige De La Parra.†

Na Suriname verplaatsen de opnamen zich naar Aruba, waar de filmmaker een vijf jaar durende sabbatical hield nadat zijn productiebedrijf Scorpio Films failliet was gegaan door de film WAN PIPEL. Op het eiland maakte De la Parra ARUBA AFFAIR. Ook ontmoette hij er zijn tweede vrouw, met wie hij zijn tweede dochter Nina kreeg.† Pim de la Parra keert na 23 jaar terug naar Aruba. Dochter Nina vergezelt hem tijdens deze emotionele reis naar het land waar haar ouders elkaar leerden kennen.

Pim de la Parra, de legendarische Surinaams-Nederlandse filmmaker die decennialang veel voor de Nederlandse film heeft betekend, is nog altijd een inspiratiebron voor velen. Hij produceerde en regisseerde talloze films (o.a. BLUE MOVIE, WAN PIPEL, HET GEHEIM VAN DE SARAMACCA RIVIER) waarvan hij een groot deel maakte met zijn partner Wim Verstappen. Hij werkte samen met de Amerikaanse topregisseur Martin Scorsese, de bekende componist Bernard Herrmann, de toenmalige Argentijnse director of photography Alejandro Agresti en vele anderen.

In 1991 ontving De la Parra op het Nederlands Filmfestival de Speciale Juryprijs voor zijn gehele oeuvre. In 2008 kreeg hij de Gouden Kalf-speld als erkenning voor zijn pionierswerk voor de Nederlandse en Surinaamse film.

PARRADOX wordt geproduceerd door San Fu Maltha van Fu Works (OORLOGSWINTER, ZWARTBOEK, MADE IN KOREA), -Soo Radstake van In-Soo Productions (CARMEN VAN HET NOORDEN) Femke Wolting en Bruno Felix van Submarine (ANOTHER PERFECT WORLD, DE VIAGRAMAN, I WANNA BE BOSS). PARRADOX† komt tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, het Rotterdam Media Fonds en de Joodse Omroep.

De film wordt naar verwachting september 2010 uitgebracht door Benelux Film Distributeurs.