Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
01-02-2010

OORLOGSWINTER verkocht aan Amerika

Sony Pictures Classics heeft alle rechten verworven om de film OORLOGSWINTER van Martin Koolhoven naar de bestseller van Jan Terlouw, met in de hoofdrollen Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen, Anneke Blok, Raymond Thiry en Jamie Campbell Bower, in de Verenigde Staten uit te brengen. De onderhandelingen werden gevoerd door Dylan Leiner, vice president van Sony Pictures Classics Acquisitions en Production, en Elisar Cabrera, het hoofd van High Point’s Theatrical Sales en Marketing. Eerder was de film al verkocht aan Australië, Ierland, Engeland, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Oostenrijk en China.
 
OORLOGSWINTER, geproduceerd door Els Vandevorst (DE VLIEGENIERSTER VAN KAZBEK, HET ZUIDEN) en San Fu Maltha (ZWARTBOEK) is de Nederlandse inzending voor de Oscars en staat op de shortlist in de categorie Beste niet-Engelstalige film.
Dinsdag 2 februari worden de uiteindelijke nominaties bekendgemaakt.  

“De prachtig gemaakte film OORLOGSWINTER geeft een frisse kijk op het Nederlandse verzet vanuit het perspectief van een 13-jarig kind. Dit soort aangrijpend drama is bij het Amerikaanse publiek altijd zeer geliefd”, aldus Sony Pictures Classics.
 
Regisseur Martin Koolhoven: “Het maken van OORLOGSWINTER was een droom. Na de realisatie werd de droom alleen maar groter. Lovende kritieken, prijzen en met alleen al in Nederland bijna 900.000 bezoekers ook een enorm kassucces. Het is alles wat een filmmaker zich kan wensen. En met de verkoop aan Sony Classics vindt de film nu ook een weg naar het Amerikaanse publiek. Ik weet niet wat me overkomt.”
 
“We zijn trots dat een gerenommeerd bedrijf als Sony Classics zijn vertrouwen schenkt aan onze film en ik hoop dat het Amerikaanse publiek de film net zo zal omarmen als het Nederlandse”, aldus producent Els Vandevorst.
 
High Point’s directeur Carey Fitzgerald: “Wij zijn trots om te werken met het zeer getalenteerde team van Sony Pictures Classics, dat niet alleen de ideale plek vormt voor Martin’s film, maar ook vaak heeft bewezen dat zij de beste zijn om het Amerikaanse publiek enthousiast te maken voor een niet-Engelstalige film als OORLOGSWINTER.

OVER SONY PICTURES CLASSICS
Michael Barker en Tom Bernard zijn de directeuren van Sony Pictures Classics – een autonome divisie van Sony Pictures Entertainment. In 1991 richtten zij het bedrijf samen met Marcie Bloom op en sindsdien distribueren, produceren en verwerven ze rechten van onafhankelijke films van over de hele wereld.
Ze produceerden 24 Academy Award®  winnaars (21 daarvan bij Sony Pictures Classics) en verkregen meer dan 100 Academy Award® nominaties (72 bij Sony Pictures Classics) waaronder Beste Film-nominaties voor CAPOTE, HOWARDS END en CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON.
 
OVER HIGH POINT MEDIA GROUP
High Point werd in 1990 opgericht door Carey Fitzgerald. Sindsdien maakte het bedrijf baandoorbrekende, prijswinnende producties met een internationale uitstraling. Daarnaast is het  gespecialiseerd in de verkoop, financiering, packaging, marketing en productie van talent gedreven feature films, aangrijpend televisie drama, high concept TV films en evenementen. Met het hoofdkantoor in Londen en kantoren in Dublin en Sydney, opereert High Point binnen drie takken : HIGH POINT FILMS, HIGH POINT TELEVISION en HIGH POINT PRODUCTIONS.