Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
11-08-2009

Sylvia Hoeks speelt TIRZA in gelijknamige speelfilm

Begin september starten de opnamen van de speelfilm TIRZA naar de gelijknamige bestseller van Arnon Grunberg. De regie is in handen van Rudolf van den Berg (ZOEKEN NAAR EILEEN, DE AVONDEN, OUD GELD) die ook het scenario schreef. Voor de rol van Tirza is Sylvia Hoeks (DUSKA, VUURZEE, DE STORM) gecast. Gijs Scholten van Aschat speelt haar bezorgde vader. Johanna Ter Steege is te zien als haar vaak afwezige moeder. Producenten zijn Jeroen Koolbergen van Cadenza Films en San Fu Maltha van Fu Works.

Jörgen Hofmeester (Gijs Scholten van Aschat) is een gescheiden levende vader van twee dochters, die ogenschijnlijk alles onder controle heeft. In werkelijkheid raakt hij juist alle controle kwijt, ook over zijn jongste dochter en oogappel Tirza (Sylvia Hoeks). Ten einde raad gaat hij naar haar op zoek, om tot een onthutsende confrontatie te komen met degene die zijn lieveling te gronde heeft gericht.

Arnon Grunberg won met zijn roman ‘Tirza’ in 2007 de Libris Literatuurprijs en de Gouden Uil en werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, NS Publieksprijs en Inktaap. Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar heeft zo’n 300.000 exemplaren van de roman verkocht. De vertaling is verschenen in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Turkije, Italië en de Tsjechische Republiek. Dit jaar wordt Tirza tevens in Griekenland en Frankrijk uitgebracht.

Regisseur Rudolf van den Berg maakt met TIRZA zijn vierde literatuurverfilming. Eerder verfilmde hij ZOEKEN NAAR EILEEN  en BASTILLE van Leon de Winter, en DE AVONDEN van Gerard Reve. Na een aantal Engelstalige producties, keert hij met deze boekverfilming terug naar de Nederlandstalige speelfilm. Hij ontving 3 Gouden Kalveren voor zijn regie. Van den Berg “Toen ik Tirza las, kreeg ik een visioen van iets dat groter is dan het verhaal.  Een reis naar het einde van de nacht die ook een liefdesgeschiedenis is, niet langs de gebaande paden van de romantiek maar langs de afgrond van de duizelingwekkende liefde van een ouder voor zijn kind.”

Sylvia Hoeks won in 2007 een Gouden Kalf voor haar rol in DUSKA. Daarna was zij onder meer te zien in de speelfilm TIRAMISU en de tv-series ‘T SCHAEP MET DE 5 POOTEN en VUURZEE. Gijs Scholten van Aschat speelde in films als CLOACA, DE BRIEF AAN DE KONING, en TIRAMISU,  en speelde in 2008 in de populaire tv-serie GOOISCHE VROUWEN. Johanna Ter Steege speelde in SPOORLOOS, MARIKEN en GUERNSEY.

De opnamen vinden plaats in Den Haag, Zuid- Afrika (Kaapstad) en Namibië.

Cadenza Films en Fu Works produceren in coproductie met de NPS en het Belgische Prime Time (Nino Lombardo) . De film komt als Telescoop-project tot stand met steun van het Ministerie van OCW, het Nederlands Fonds voor de Film en CoBO. Daarnaast zijn er bijdragen toegekend door het Vlaams Audiovisueel Fonds en de Gemeente Den Haag. 

Independent Films brengt TIRZA najaar 2010 uit in de Nederlandse bioscopen.