Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
08-07-2009

Bertha Hertogh overleden

Levensverhaal Bertha Hertogh† basis voor internationaal multi media project

In haar woonplaats Huijbergen is vandaag op 72-jarige leeftijd Bertha Hertogh overleden. Bertha haalde in 1950 het wereldnieuws toen zij als 13-jarig meisje het middelpunt was van een juridisch gevecht tussen haar Nederlandse ouders en haar Maleisische adoptiemoeder. Nadat de rechter haar toekende aan haar Nederlandse ouders, braken in Singapore etnische rellen uit tussen moslims en christenen. Hierbij vielen achttien doden en tweehonderd gewonden.

Hoewel Bertha na haar gedwongen vertrek een bestaan in Nederland opbouwde, trouwde en tien kinderen kreeg, is haar hart altijd in IndonesiŽ en MaleisiŽ blijven liggen. In 1999 is zij voor het NPS-programma De Affaire voor het eerst teruggekeerd naar de plekken uit haar jeugd. Naar eigen zeggen de enige periode uit haar leven waarin zij echt gelukkig was.

In MaleisiŽ en Singapore is Bertha Hertogh, of 'Nadra' zoals ze door haar pleegmoeder werd genoemd, voor de oudere generatie nog steeds een bekende naam en een symboolfiguur voor de strijd tegen het Britse imperialisme. De affaire wordt nog vaak gebruikt als voorbeeld waar religieuze onverdraagzaamheid toe kan leiden.

Momenteel zijn in Singapore, MaleisiŽ en Nederland de voorbereidingen aan de gang voor een speelfilm, een documentaire en een boek over het leven van Nadra. De speelfilm volgt de aanloop naar de rellen door de ogen van Bertha en laat zien hoe zij speelbal werd in een strijd met veel religieuze en koloniale elementen. De regie is in handen van Ben Sombogaart, bekend van films als De Tweeling en Bride Flight. De film wordt geproduceerd door IDTV Film (Bride Flight; Alles is Liefde), Fu Works (Oorlogswinter; Zwartboek) en het Singaporese Monsoon Pictures en wordt naar verwachting in 2010 opgenomen en uitgebracht in 2011. De NCRV is bij de speelfilm en documentaire betrokken als co producent. Het boek wordt eind dit jaar uitgegeven in samenwerking met uitgeverij House of Knowledge.†

Bertha Hertogh wordt herdacht als een lieve, zorgzame vrouw die haar leven continu in dienst stelde van anderen. Haar eigen geluk kwam daarbij vaak op de tweede plaats. Ze zal enorm gemist worden door haar kinderen en kleinkinderen. Bertha is overleden aan de gevolgen van leukemie.