Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
23-04-2003

Nieuw filmtalent

AMSTERDAM - De net aan de Nederlandse Film en Televisie Academie (NFTA) afgestudeerde student Tim Oliehoek maakt een glansrijke start als regisseur. Zijn eerste korte film The Champ, die hij heeft gemaakt na zijn afstuderen, is genomineerd voor een Student Academy Award in de categorie Buitenlandse Film.

De Student Academy Awards zijn in 1973 opgericht door The Academy of Motion Picture Arts and Sciences als extra stimulering voor filmacademie-studenten wereldwijd. Deze organisatie is hetzelfde instituut dat verantwoordelijk is voor de jaarlijkse Oscaruitreikingen.

Zonder dialogen
"Ik was zeer verrast toen ik de brief van de Academy op mijn deurmat vond. Vooral omdat deze korte film, waarin niet wordt gesproken, nog nergens te zien is geweest," zo vertelt de 24-jarige Tim.

Door toedoen van de NFTA, voor wie Tim de film heeft gemaakt, is de zes minuten durende film toch bij de Amerikaanse organisatie terecht gekomen, waardoor hij nu de nominatie heeft binnengesleept.

Een andere bekende Nederlander die Tim voor ging, is Mike van Diem. Hij won in 1990 deze zelfde award voor de film Alaska. Uiteindelijk won Van Diem ook de volwassen versie van de Academy Awards voor de kaskraker Karakter.

"De nominatie voor deze Award is natuurlijk hét ultieme wat je kunt bereiken als jonge filmmaker. Een kroon op mijn korte loopbaan en een geweldige stimulans om verder te gaan!", aldus een gelukkige Tim.

Het maken van de The Champ is mede mogelijk gemaakt door producent San Fu Maltha, die ook verantwoordelijk is geweest voor de zomerfilm Costa! en de nog uit te komen film Phileine zegt Sorry ( http://www.phileinezegtsorry.nl ).

Het verhaal
The Champ gaat over een eenzame oude man gespeeld door Frits Lambrechts, die elke dag wordt geconfronteerd met voetballende kinderen voor zijn huis. Eigenlijk wil hij stiekem ook een balletje mee trappen, maar gezien zijn leeftijd is dat onmogelijk. Op een dag besluit hij toch de stoute schoenen aan te trekken en waagt een poging, met alle gevolgen van dien.

Half mei zal bekend worden of Tim Oliehoek de award daadwerkelijk mee naar huis mag nemen.

Bron: De Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/