Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
12-03-2009

OORLOGSWINTER dubbel platina (800.000 bezoekers)

Voor de Nederlandse film OORLOGSWINTER van Martin Koolhoven, naar de bestseller van Jan Terlouw, kan het feest niet op. Sinds de release op 27 november 2008 is de film in de 15e speelweek de grens van 800.000 bezoekers (Box Office / totale omzet ruim € 6 miljoen) gepasseerd. Dubbel Platina! De film staat nog steeds prominent in de Top 20 van best bezochte films. Eerder deze week ontvingen de makers de Film 1 Rembrandt Award, een publieksprijs voor beste Nederlandse speelfilm. Hoofdrolspelers Martijn Lakemeier en Melody Klaver kregen bovendien Film 1 Rembrandt Awards in  de categorieën beste Nederlandse acteur en beste Nederlandse actrice.

OORLOGSWINTER is nog steeds te zien in ± 50 bioscopen. In sommige bioscopen is de film, via een aparte koptelefoon, ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden.
Vanaf 28 april is de film met zeer veel extra’s verkrijgbaar op Blu-ray en DVD (3-disc Special Edition).

De film is gebaseerd op de, met een Gouden Griffel bekroonde, gelijknamige bestseller van Jan Terlouw. Sinds de release van de film staat ook het boek weer volop in de belangstelling en zijn ruim 80.000 exemplaren verkocht, verdeeld over de filmeditie met foto’s uit de film, de gebonden editie en de speciale gebonden editie. Wekenlang stond de filmeditie in de AKO Top 10. In de Libris en BLZ Top10 stond de filmeditie op Nr. 1 in de jeugdboeken Top 10. Hiermee komt de totale oplage van het aantal in Nederland verkochte exemplaren uit op meer dan 435.000 boeken. Ook in het buitenland is het boek zeer geliefd. In vertaling is het boek in zeer veel landen, waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Denemarken en Japan uitgegeven.
 
Het gezaghebbende Amerikaanse entertainmentblad Variety schreef een zeer lovende recensie. “De perfecte mix tussen klassieke cinema en arthouse-emoties” en stelt dat de film “de internationale doorbraak van Martin Koolhoven kan betekenen.”
 
Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste, ijskoude winter van de tweede wereldoorlog. Hierin beleeft de 14-jarige Michiel het avontuur van zijn leven als hij voor een ondergedoken Engelse soldaat moet zorgen.
 
De hoofdrol wordt vertolkt door debutant Martijn Lakemeier. Verder spelen internationaal gelauwerde acteurs als Jamie Campbell Bower (Sweeney Todd, RocknRolla), Yorick van Wageningen (The Chronicles of Riddick, The New World) en Dan Van Husen (Band of Brothers, Enemy at the Gates) naast nationale topacteurs als Melody Klaver (Afblijven), Raymond Thiry (De Brief voor de Koning), Anneke Blok (Alles is Liefde), Mees Peijnenburg (Timboektoe, Hoe overleef ik…mezelf?) en Tygo Gernandt (Van God Los, Het Schnitzelparadijs).
 
De beroemde filmcomponist Pino Donaggio is de componist van de soundtrack.
Donaggio is bekend vanwege zijn werk voor ondermeer de films Blow Out, Carrie, Body Double en Dressed to Kill van regisseurs als Brian De Palma, Nicolas Roeg, Roberto Benigni, George A. Romero, Joe Dante, Dario Argento en Quentin Tarantino.
De score is opgenomen met het Bulgarian Symphonic Orchestra.
Vanwege de grote vraag is de soundtrack sinds kort exclusief te verkrijgen bij Bol.com.
 
De productie was in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep Max en Inspire Pictures, in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo).