Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
16-02-2009

OORLOGSWINTER passeert 750.000 bezoekers

De Nederlandse film OORLOGSWINTER van Martin Koolhoven, naar de bestseller van Jan Terlouw, heeft dit weekend, in de 12e speelweek, de magische grens van 750.000 bezoekers gepasseerd. Hiermee is het de beste Nederlandse speelfilm sinds Alles is liefde. Mevrouw Kolk uit Westzaan was de gelukkige. Ze ontving een grote bos bloemen en met de hele familie mocht ze gratis naar de film.

Ook in het buitenland staat de film in de belangstelling. Het gezaghebbende Amerikaanse entertainmentblad Variety schreef een zeer lovende recensie. “De perfecte mix tussen klassieke cinema en arthouse-emoties” en stelt dat de film “de internationale doorbraak van Martin Koolhoven kan betekenen.”
 
OORLOGSWINTER is nog steeds te zien in 76 bioscopen. In sommige bioscopen is de film, via een aparte koptelefoon, ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden. De film is gekeurd voor 12 jaar en ouder.
 
OORLOGSWINTER is gebaseerd op de, met een Gouden Griffel bekroonde, gelijknamige bestseller van Jan Terlouw. Sinds de release van de film staat ook het boek weer volop in de belangstelling en zijn ruim 75.000 exemplaren verkocht, verdeeld over de filmeditie met foto’s uit de film, de gebonden editie en de speciale gebonden editie. Al wekenlang staat de filmeditie in de AKO Top 10. In de Libris en BLZ Top10 stond de filmeditie op Nr. 1 in de jeugdboeken Top 10. Hiermee komt de totale oplage van het aantal in Nederland verkochte exemplaren uit op meer dan 430.000 boeken. Ook in het buitenland is het boek zeer geliefd. In vertaling is het boek in zeer veel landen, waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Denemarken en Japan uitgegeven.
 
Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste, ijskoude winter van de tweede wereldoorlog. Hierin beleeft de 14-jarige Michiel het avontuur van zijn leven als hij voor een ondergedoken Engelse soldaat moet zorgen.
 
De hoofdrol wordt vertolkt door debutant Martijn Lakemeier. Verder spelen internationaal gelauwerde acteurs als Jamie Campbell Bower (Sweeney Todd, RocknRolla), Yorick van Wageningen (The Chronicles of Riddick, The New World) en Dan Van Husen (Band of Brothers, Enemy at the Gates) naast nationale topacteurs als Melody Klaver (Afblijven), Raymond Thiry (De Brief voor de Koning), Anneke Blok (Alles is Liefde), Mees Peijnenburg (Timboektoe, Hoe overleef ik…mezelf?) en Tygo Gernandt (Van God Los, Het Schnitzelparadijs).
 
De beroemde filmcomponist Pino Donaggio is de componist van de soundtrack.
Donaggio is bekend vanwege zijn werk voor ondermeer de films Blow Out, Carrie, Body Double en Dressed to Kill van regisseurs als Brian De Palma, Nicolas Roeg, Roberto Benigni, George A. Romero, Joe Dante, Dario Argento en Quentin Tarantino.
De score is opgenomen met het Bulgarian Symphonic Orchestra.
Vanwege de grote vraag is de soundtrack sinds kort exclusief te verkrijgen bij Bol.com.
 
De productie was in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep Max en Inspire Pictures, in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo).
 
Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film bekroonde OORLOGSWINTER met een Gouden Film en een Platina Film voor respectievelijk 100.000 en 400.000 bezoekers.