Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
19-02-2009

Gouden Film voor Spion Van Oranje

Utrecht, 19 februari 2009

 

Gouden Film voor SPION VAN ORANJE

SPION VAN ORANJE, de actiekomedie van regisseur Tim Oliehoek, heeft binnen twee weken de 100.000ste bezoeker verwelkomd en hiermee de status van Gouden Film behaald. Tim Oliehoek en Najib Amhali zijn vanmiddag bij Tim thuis verrast door SBS
6-presentatrice Patty Brard, die hun de Gouden Filmtrofee overhandigde. “Het is een waanzinnig cadeau dat het publiek zo massaal naar de film gaat”, aldus Tim Oliehoek.


SPION VAN ORANJE, waarvoor Tijs van Marle het scenario schreef, ging op 5 februari in première.
Als Nederland wordt bedreigd door de terroristische tweelingbroer van de onhandige couturier François van Vliet, is François de enige die het Nederlandse volk kan redden. François moet de plaats van zijn broer, Bruno, innemen om hem te stoppen. Bruno beraamt plannen om Nederland te vernietigen en François moet zich ontpoppen tot redder des vaderlands. Hij wordt in deze missie bijgestaan door geheimagenten Mustafa en Lena. Het is echter nog maar de vraag of François zelf niet meer schade aanricht dan zijn broer.


De hoofdrollen worden vertolkt door Paul de Leeuw, Najib Amhali, Jennifer Hoffman, Nelly Frijda, Fred Goessens, Hans Kesting en Plien van Bennekom. Onder meer Patty Brard, Lucille Werner, Albert Verlinde, Gerard Joling, Jac. Goderie, Jort Kelder en de Vlaamse zangeres Natalia hebben cameo’s in de film.


De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film, worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

 

De film is geproduceerd door Fu Works en IDTV Film in coproductie met In-Soo Productions, A Private View en de VARA. SPION VAN ORANJE is mede tot stand gekomen met subsidie uit de regeling lange speelfilm en de suppletieregeling van het Nederlands Fonds voor de Film, CoBO-Fonds en het Rotterdams Fonds voor de Film en Audiovisuele media.


A-Film Entertainment verzorgt de bioscoopdistributie. SPION VAN ORANJE draait momenteel in 107 zalen in Nederland. 

 

Zie ook: www.spionvanoranjedefilm.nl.