Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
07-01-2009

Koolhoven voor Oorlogswinter genomineerd door Dutch Directors Guild

Amsterdam, 6 januari 2009. De DDG Award voor de meest opmerkelijke regieprestatie van het afgelopen jaar wordt op maandag 12 januari in het Filmmuseum te Amsterdam uitgereikt. De drie genomineerde regisseurs, gekozen door de leden van de Dutch Directors Guild, zijn: Aliona van der Horst, Eugenie Jansen en Martin Koolhoven. De DDG Award is ontworpen door Jeroen Henneman.

Martin Koolhoven (1969) is genomineerd voor Oorlogswinter, die in de afgelopen weken ruim een half miljoen bioscoopbezoekers trok. Koolhoven is één van de meest productieve filmregisseurs van de afgelopen 10 jaar. Zijn speelfilmdebuut Suzy Q (1999) won diverse prijzen in binnen- en buitenland en betekende de doorbraak van Carice van Houten. Met De Grot (2001) won hij het Gouden Kalf voor Beste Regie. De afgelopen jaren regisseerde Koolhoven een drietal films die bijzonder succesvol waren in de bioscoop: Knetter (2005), Het Schnitzelparadijs (2005) en ’n Beetje Verliefd (2006).

Aliona van der Horst (1970) is genomineerd voor Boris Ryzhy, waarvoor zij op het afgelopen IDFA de Zilveren Wolf Award won. Deze korte documentaire is een portret van de vroeg gestorven Russische dichter Boris Ryzhy en de grauwe industriestad Ekaterinburg die veel invloed had op zijn leven en werk. De film kwam tot stand in samenwerking met Maasja Ooms (1968), die tekende voor het camerawerk en de montage. Ooms studeerde in 1997 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in de richting camera en licht. Van der Horst regisseerde verder ondermeer Voices of Bam (2006), Passie voor de Hermitage (2003) en Na de lente van’68, een kleine liefdesgeschiedenis (2001).

Eugenie Jansen (1965) is genomineerd voor Calimucho, die tijdens het afgelopen Nederlands Film Festival bekroond werd met de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. De ‘speelfilm’ Calimucho is een indringend, realistisch portret van de jonge vrouw Dicky in het Circus Harlekino. Jansen is voornamelijk documentairemaker – Kitty (2000), Anatopia (1997) – maar won met haar speelfilmdebuut Tussenland (2001) een Tiger Award op het Internationaal Film Festival Rotterdam.

De DDG Award is tijdens het tienjarig bestaan in 2007 ingesteld door de Dutch Directors Guild. Het doel van de prijs is om de schoonheid en de diversiteit van het regievak voor het voetlicht te brengen. De prijs zal tijdens de nieuwjaarsreceptie op 12 januari in het Filmmuseum door de vorige winnares Jiska Rickels worden uitgereikt (rond 20.30 uur).
De DDG is de beroepsvereniging van film- en televisieregisseurs, met ruim 230 leden. Ze behartigt hun belangen met dienstverlening en lobbyen, en is een ontmoetingsplek voor collega's.