Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
05-01-2009

OORLOGSWINTER verstevigt koppositie in de bioscoop

Inmiddels ruim 550.000 bezoekers
 
Ook het eerste weekeinde van het nieuwe jaar zet de Nederlandse film OORLOGSWINTER van Martin Koolhoven, naar de bestseller van Jan Terlouw, de zegetocht in de bioscopen voort. Het publiek, verdeeld over verschillende generaties, blijft massaal toestromen. De film verstevigt zijn nummer 1 positie in de lijst van best bezochte films in de bioscoop.
 
Het weekend Box Office cijfer van € 728.422 brengt het totaal op € 4.119.396, goed voor een aantal van ruim 550.000 bezoekers.Op nummer twee in de Box Office Top 5 volgt Madagascar 2 (B.O. € 587.850), Australia van Baz Luhrmann bezet de derde plaats (B.O. € 449.000), op nummer vier staat High School Musical 3: Senior Year van Kenny Ortega  (B.O. € 311.791)  en op nummer vijf Bedtime Stories van Adam Shankman (B.O. € 307.305).
 
In de lijst van Nederlandse films, die in 2008 zijn uitgebracht, staat OORLOGSWINTER ook met de meeste bezoekers op nummer 1.

In maar liefst 102 bioscoopzalen is OORLOGSWINTER momenteel te zien. In veel bioscopen in grotere zalen. In Amsterdam (Het Ketelhuis) en Utrecht (City/Movies) is de film, via een aparte koptelefoon, ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden. De film is gekeurd voor 12 jaar en ouder.
 
OORLOGSWINTER is gebaseerd op de, met een Gouden Griffel bekroonde, gelijknamige bestseller van Jan Terlouw. Sinds de release van de film staat ook het boek weer volop in de belangstelling en zijn ruim 65.000 exemplaren verkocht, verdeeld over de filmeditie met foto’s uit de film, de gebonden editie en de speciale gebonden editie. In de AKO Top 10 staat de filmeditie van Oorlogswinter op nr 3. In de Libris en BLZ Top10 staat de filmeditie op Nr. 1 in de jeugdboeken Top 10. Hiermee komt de totale oplage van het aantal in Nederland verkochte exemplaren uit op meer dan 415.000 boeken. Ook in het buitenland is het boek zeer geliefd. In vertaling is het boek in zeer veel landen, waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Denemarken en Japan uitgegeven.
 
Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste, ijskoude winter van de tweede wereldoorlog. Hierin beleeft de 14-jarige Michiel het avontuur van zijn leven als hij voor een ondergedoken Engelse soldaat moet zorgen.
 
De hoofdrol wordt vertolkt door debutant Martijn Lakemeier. Verder spelen internationaal gelauwerde acteurs als Jamie Campbell Bower (Sweeney Todd, RocknRolla), Yorick van Wageningen (The Chronicles of Riddick, The New World) en Dan Van Husen (Band of Brothers, Enemy at the Gates) naast nationale topacteurs als Melody Klaver (Afblijven), Raymond Thiry (De Brief voor de Koning), Anneke Blok (Alles is Liefde), Mees Peijnenburg (Timboektoe, Hoe overleef ik…mezelf?) en Tygo Gernandt (Van God Los, Het Schnitzelparadijs).
 
De beroemde filmcomponist Pino Donaggio is de componist van de soundtrack. Donaggio is bekend vanwege zijn werk voor ondermeer de films Blow Out, Carrie, Body Double en Dressed to Kill van regisseurs als Brian De Palma, Nicolas Roeg, Roberto Benigni, George A. Romero, Joe Dante, Dario Argento en Quentin Tarantino. De score is opgenomen met het Bulgarian Symphonic Orchestra. Vanwege de grote vraag is de soundtrack sinds kort exclusief te verkrijgen bij Bol.com.
 
De productie was in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep Max en Inspire Pictures, in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo).
 
De film is inmiddels door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film bekroond met een Gouden Film en een Platina Film voor respectievelijk 100.000 en 400.000 bezoekers.