Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
01-01-2009

Publiek massaal naar OORLOGSWINTER

De absolute nr 1 - Veruit de best bezochte film in de bioscoop

In recordtijd Platina Film voor meer dan 400.000 bezoekers

In de geliefde Kerst periode is de Nederlandse film OORLOGSWINTER van Martin Koolhoven, naar de bestseller van Jan Terlouw, veruit de best bezochte film in de bioscoop. Het publiek, verdeeld over verschillende generaties, stroomt massaal toe. Het is weer voor het eerst in negen jaar dat een Nederlandse film tijdens een Kerst periode de Box Office lijst aanvoert. In 1999 was het de familiefilm Kruimeltje van Maria Peters. Door de enorme belangstelling heeft OORLOGSWINTER sinds de release op 27 november, in een recordtijd van slechts  32 dagen met een Box Office cijfer van bijna € 3 miljoen al meer dan 400.000 bezoekers getrokken, goed voor een Platina Film*. 
 
De Box Office Top 5 van het afgelopen weekeinde ziet er als volgt uit: OORLOGSWINTER op nummer 1 met € 832.280. Op nummer twee volgt Madagascar 2 (B.O. € 698.847), Australia van Baz Luhrmann bezet de derde plaats (B.O. € 448.855), op nummer vier staat High School Musical 3: Senior Year van Kenny Ortega (B.O. € 298.181)  en op nummer vijf Wit Licht van Jean van de Velde (B.O. € 295.789).

In maar liefst 102 bioscoopzalen is OORLOGSWINTER momenteel te zien. In veel bioscopen in grotere zalen. In Amsterdam (Het Ketelhuis) en Utrecht (City/Movies) is de film, via een aparte koptelefoon, ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden. De film is gekeurd voor 12 jaar en ouder.
 
OORLOGSWINTER is gebaseerd op de, met een Gouden Griffel bekroonde, gelijknamige bestseller van Jan Terlouw. Sinds de release van de film staat ook het boek weer volop in de belangstelling en zijn ruim 65.000 exemplaren verkocht, verdeeld over de filmeditie met foto’s uit de film, de gebonden editie en de speciale gebonden editie. In de AKO Top 10 staat de filmeditie van Oorlogswinter op nr 3. In de Libris en BLZ Top10 staat de filmeditie op Nr. 1 in de jeugdboeken Top 10. Hiermee komt de totale oplage van het aantal in Nederland verkochte exemplaren uit op meer dan 415.000 boeken. Ook in het buitenland is het boek zeer geliefd. In vertaling is het boek in zeer veel landen, waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Denemarken en Japan uitgegeven.
 
Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste, ijskoude winter van de tweede wereldoorlog. Hierin beleeft de 14-jarige Michiel het avontuur van zijn leven als hij voor een ondergedoken Engelse soldaat moet zorgen.
 
De hoofdrol wordt vertolkt door debutant Martijn Lakemeier. Verder spelen internationaal gelauwerde acteurs als Jamie Campbell Bower (Sweeney Todd, RocknRolla), Yorick van Wageningen (The Chronicles of Riddick, The New World) en Dan Van Husen (Band of Brothers, Enemy at the Gates) naast nationale topacteurs als Melody Klaver (Afblijven), Raymond Thiry (De Brief voor de Koning), Anneke Blok (Alles is Liefde), Mees Peijnenburg (Timboektoe, Hoe overleef ik…mezelf?) en Tygo Gernandt (Van God Los, Het Schnitzelparadijs).
 
De beroemde filmcomponist Pino Donaggio is de componist van de soundtrack. Donaggio is bekend vanwege zijn werk voor ondermeer de films Blow Out, Carrie, Body Double en Dressed to Kill van regisseurs als Brian De Palma, Nicolas Roeg, Roberto Benigni, George A. Romero, Joe Dante, Dario Argento en Quentin Tarantino. De score is opgenomen met het Bulgarian Symphonic Orchestra. Vanwege de grote vraag is de soundtrack sinds kort exclusief te verkrijgen bij Bol.com.
 
De productie was in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep Max en Inspire Pictures, in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo).
 
* De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film, worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.