Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
24-12-2008

Lange Frans werkt mee aan muziek Spion van Oranje

De Nederlandse rapper Lange Frans werkt mee aan twee liedjes voor de film SPION VAN ORANJE, een actiekomedie van Tim Oliehoek met Paul de Leeuw in een dubbele hoofdrol. Dat maakten producenten Fu Works en IDTV Film vandaag bekend. "Ik vond het een grote eer om aan deze film mee te werken, het was voor mijn een creatieve uitdaging," aldus Frans Frederiks. De singles heten Ze Noemen Me De Man en Klaar Voor Wat Komen Gaat. Beide teksten zijn geschreven door Frans zelf en de muziek is gecomponeerd door Giorgio Tuinfort en Geert Huinink.
 
Sinds 1997 vormt  Frans samen met Bart het Nederlandse hiphopduo Lange Frans & Baas B. Hun single Moppie werd in 2004 een grote hit en toen de volgende single Zinloos op nummer 1 in de Top 40 kwam te staan, waren hun namen gevestigd. Andere bekende hits zijn Het Land van.., Mee naar Diemen Zuid en Kamervragen. Samen hebben ze vele prijzen op hun naam staan, waaronder een Edison, een 3FM award, twee TMF awards en een Megaward. Naast deze hits is Frans ook in het theater en op radio en televisie actief. Hij trok door het land met de theatertour Spreek. Hij presenteerde in het verleden de radioshow Gekkenhuis bij Lijn 5 en is nu een vaste gast in het radioprogramma van Giel Beelen, waar hij elke vrijdag De Week in Rap en Roer doet. Sinds  2007 presenteert Frans verschillende televisieprogramma’s, zoals Vegas Voyage, My Best Friend en Frans stelt Kamervragen. Samen met Baas B heeft hij sinds 2008 zijn eigen studio: D-Men Studio’s.
 
De muziek voor SPION VAN ORANJE wordt gecomponeerd door de topproducers Giorgio Tuinfort, Geert Huinink en Fons Merkies. In 2005 scoorde Giorgio Tuinfort samen met Lange Frans & Baas B de nummer één hit Het land van.. en hij won een Gouden Kalf voor de muziek in de film BOLLETJES BLUES. Sinds zijn samenwerking met Akon werkt hij ook aan zijn internationale carrière (Wanne Be Startin’ Somethin’- Micheal Jackson, Sweet Escape- Gwen Stefani, Forgive Me- Leona Lewis). Geert Huinink (Orpheus, De Gouden Kooi, Meiden van de Wit) is mede verantwoordelijk voor de muzikale carrière van Nederlands grootste dance exportproduct DJ Tiësto. Filmcomponist Fons Merkies voorzag talloze films en televisieprogramma’s van muziek, waaronder JOHAN, DE DOMINEE, CLOACA en DE POOLSE BRUID.
 
Paul de Leeuw speelt zowel couturier Francois van Vliet als zijn tweelingbroer Bruno von Lippe. Naast De Leeuw spelen Najib Amhali, Jennifer Hoffman, Nelly Frijda, Fred Goessens, Hans Kesting en Plien van Bennekom mee in de film. Er zijn cameo’s van o.a. Patty Brard, Gerard Jolin, Jort Kelder en Belgische popster Natalia, die tevens de titelsong zingt.
 
Synopsis: Als Nederland wordt bedreigd door de terroristische tweelingbroer van de onhandige couturier Francois van Vliet, is Francois de enige die ons kan redden. Francois moet de plaats van zijn broer, Bruno, innemen om hem te stoppen. Bruno beraamt plannen om Nederland te vernietigen en Francois moet zich ontpoppen tot redder des vaderlands. Het is echter nog maar de vraag of hij niet meer schade aanricht dan zijn broer.
 
Na VET HARD is SPION VAN ORANJE de tweede grote bioscoopfilm van regisseur Tim Oliehoek. Het scenario is geschreven door Tijs van Marle. San Fu Maltha (Fu Works), Jeroen Beker en Frans van Gestel (IDTV Film) zijn de producenten. De coproducenten zijn In-Soo Radstake (In-Soo Productions), Robert Kievit (VARA), Jean-Claude van Rijckeghem en Dries Phlypo (A Private View). SPION VAN ORANJE wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Fonds voor de Film, CoBO, Suppletiefonds en het Rotterdams Fonds voor de Film en Audiovisuele media.
 
SPION VAN ORANJE is vanaf 5 februari 2009 in de bioscoop te zien.
Distributie: A-Film