Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
22-12-2008

OORLOGSWINTER de Kersthit van het jaar Nieuwe nr 1

  • Veruit de best bezochte film in de bioscoop.
  • Soundtrack met de schitterende muziek van filmcomponist Pino Donaggio vanaf nu verkrijgbaar.
  • Boek vliegt de winkel uit.

Wat zich donderdag reeds aankondigde is nu een feit. Na dit weekeinde is de film OORLOGSWINTER van Martin Koolhoven, naar de bestseller van Jan Terlouw, de nieuwe nummer 1 in de Top 20 van best bezochte films. Met een Box Office cijfer van 396.433,- heeft de film dit weekeinde veruit de meeste bezoekers getrokken. Het publiek, verdeeld over meerdere generaties, kiest massaal voor deze ontroerende en spannende film. Het is de enige film die, ten opzichte van de vorige week, een (zeer sterke) stijging laat zien.

Op nummer twee volgt met ruim 20% minder bezoekers Madagascar 2 (B.O. 307.078), The Day The Earth Stood Still van Scott Derrickson bezet de derde plaats (B.O. 278.306), op nummer vier staat nieuwkomer Australia van Baz Luhrmann (B.O. 277.940) en op nummer vijf Wit Licht van Jean van de Velde (B.O. 241.827).

In maar liefst 101 bioscoopzalen is OORLOGSWINTER momenteel te zien. Vanaf aanstaande donderdag in veel bioscopen in grotere zalen. In Amsterdam (Het Ketelhuis) en Utrecht (City/Movies) is de film, via een aparte koptelefoon, ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden.

De soundtrack van OORLOGSWINTER met de meeslepende muziek van de wereldberoemde filmcomponist Pino Donaggio is vanwege de grote vraag, vanaf vandaag exclusief te verkrijgen bij Bol.com.

Ook het boek vliegt de winkel uit. Sinds de release van de film op 27 november zijn ruim 55.000 exemplaren verkocht, verdeeld over de filmeditie met foto's uit de film (ruim 40.000), de gebonden editie (bijna 10.000) en de speciale gebonden editie (ruim 5.000). In de AKO Top 10 staat de filmeditie van Oorlogswinter op nr 4. In de Libris en BLZ Top10 staat de filmeditie op Nr. 1 in de jeugdboeken Top 10. Hiermee komt de totale oplage van het aantal in Nederland verkochte exemplaren uit op meer dan 400.000 boeken.

OORLOGSWINTER is gebaseerd op de, met een Gouden Griffel bekroonde, gelijknamige bestseller van Jan Terlouw. Ook in het buitenland is het boek zeer geliefd. In vertaling is het boek in zeer veel landen, waaronder Amerika, Engeland, Italiïë, Frankrijk, Spanje, Denemarken en Japan uitgegeven. Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste, ijskoude winter van de tweede wereldoorlog. Hierin beleeft de 14-jarige Michiel het avontuur van zijn leven als hij voor een ondergedoken Engelse soldaat moet zorgen.

De hoofdrol wordt vertolkt door debutant Martijn Lakemeier. Verder spelen internationaal gelauwerde acteurs als Jamie Campbell Bower (Sweeney Todd, RocknRolla), Yorick van Wageningen (The Chronicles of Riddick, The New World) en Dan Van Husen (Band of Brothers, Enemy at the Gates) naast nationale topacteurs als Melody Klaver (Afblijven), Raymond Thiry (De Brief voor de Koning), Anneke Blok (Alles is Liefde), Mees Peijnenburg (Timboektoe, Hoe overleef ik mezelf?) en Tygo Gernandt (Van God Los, Het Schnitzelparadijs).

De beroemde filmcomponist Pino Donaggio is de componist van de soundtrack. Donaggio is bekend vanwege zijn werk voor ondermeer de films Blow Out, Carrie, Body Double en Dressed to Kill van regisseurs als Brian De Palma, Nicolas Roeg, Roberto Benigni, George A. Romero, Joe Dante, Dario Argento en Quentin Tarantino. De score is opgenomen met het Bulgarian Symphonic Orchestra.

De productie was in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep Max en Inspire Pictures, in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo).

Maandag 8 december namen de makers de Gouden Filmtrofee voor meer dan 100.000 bezoekers in ontvangst. Dit aantal werd in een recordtijd van amper 9 dagen bereikt. De 400.000ste bezoeker, goed voor een Platina Filmtrofee,� wordt eind december verwacht.

De film is gekeurd voor 12 jaar en ouder.