Süskind - vanaf 19 januari in de bioscoop
16-12-2008

De zegetocht van Oorlogswinter

De film OORLOGSWINTER van Martin Koolhoven, naar de bestseller van Jan Terlouw, maakt een ware zegetocht in de bioscopen. In de derde week van de release blijft de film stevig verankerd in de Top 3 en heeft meer bezoekers getrokken dan de Nederlandse nieuwkomer WIT LICHT. Daarmee is het momenteel de best bezochte Nederlandse speelfilm in de bioscopen. Met 6 extra kopieën is de film vanaf 18 december in maar liefst 101 bioscoopzalen te zien.
 
Sinds de start op 27 november heeft de film al 190.000 bezoekers, verdeeld over diverse generaties, getrokken. Vanaf 17 december is OORLOGSWINTER ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden. In zowel Amsterdam (Het Ketelhuis) als in Utrecht (City/Movies) kan men ervoor kiezen de film met audiodescriptie te volgen. Met een koptelefoon hoort men niet alleen de dialogen, de geluidseffecten en de muziek maar via een apart kanaal ook welke handelingen in de verschillende scènes plaatsvinden.

Donderdag 18 december vindt een speciale voorstelling plaats in Bioscoop City / Movies, Voorstraat 89 Utrecht, aanvang 19.00 uur (zaal open 18.30 uur). Voorafgaand aan de vertoning zullen regisseur Martin Koolhoven, acteur Raymond Thiry en producent San Fu Maltha de film bij het publiek, dat voor een groot deel uit blinden en slechtzienden zal bestaan, introduceren. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.
 
Na de films BLIND, ZWARTBOEK en BRIDE FLIGHT is OORLOGSWINTER de vierde film die op deze wijze toegankelijk wordt voor een zeer grote groep. Slechts enkele bioscopen in Nederland kunnen films met audiodescriptie vertonen. Men streeft ernaar het aantal bioscopen fors uit te breiden, om de enkele honderdduizenden blinden en slechtzienden ook te laten genieten van bijzondere films. Voor hen is deze ontwikkeling van groot belang. Stichting Oogfonds en belangenbehartiger Viziris ondersteunen dit initiatief dan ook van harte en zijn blij dat zij de blinden en slechtzienden van Nederland weer voor een bezoek aan de bioscoop kunnen uitnodigen.
 
City / Movies maakt deel uit van de Wolff cinema groep, een landelijk opererende bioscoopketen met 10 vestigingen. Dit familiebedrijf werd bijna 75 jaar geleden opgericht door A.F. Wolff en is van oudsher gevestigd in Utrecht. In totaal exploiteert Wolff 43 zalen door heel Nederland. De grootste vestiging van Wolff is Cinestar Enschede, met 10 zalen en ruim 2700 stoelen. Naast de eigen vestigingen wordt er voor een aantal aangesloten bioscopen geprogrammeerd. De programmering van Wolff varieert van mainstream tot arthouse.

OORLOGSWINTER is sinds 27 november in heel Nederland in de bioscoop te zien. Inmiddels met 101 kopieën. Zowel ‘s middags als ‘s avonds komt het publiek massaal op de film af. 
Maandag 8 december namen de makers de Gouden Filmtrofee voor meer dan 100.000 bezoekers in ontvangst. Dit aantal werd in een recordtijd van amper 9 dagen bereikt.
De film is gekeurd voor 12 jaar en ouder. Distributie: Benelux Film Distributors voor Inspire Pictures.
 
De film is gebaseerd op de, met een Gouden Griffel bekroonde, gelijknamige bestseller van Jan Terlouw. Een boek waarvan alleen al in Nederland zo’n 350.000 exemplaren verkocht zijn. Ook in het buitenland is het boek zeer geliefd. In vertaling is het boek in zeer veel landen, waaronder Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Denemarken en Japan uitgegeven. Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste, ijskoude winter van de tweede wereldoorlog. Hierin beleeft de 14-jarige Michiel het avontuur van zijn leven als hij voor een ondergedoken Engelse soldaat moet zorgen.
 
De hoofdrol wordt vertolkt door debutant Martijn Lakemeier. Verder spelen internationaal gelauwerde acteurs als Jamie Campbell Bower (Sweeney Todd, RocknRolla), Yorick van Wageningen (The Chronicles of Riddick, The New World) en Dan Van Husen (Band of Brothers, Enemy at the Gates) naast nationale topacteurs als Melody Klaver (Afblijven), Raymond Thiry (De Brief voor de Koning), Anneke Blok (Alles is Liefde), Mees Peijnenburg (Timboektoe, Hoe overleef ik…mezelf?) en Tygo Gernandt (Van God Los, Het Schnitzelparadijs).
 
De beroemde filmcomponist Pino Donaggio is de componist van de soundtrack. Donaggio is bekend vanwege zijn werk voor ondermeer de films Blow Out, Carrie, Body Double en Dressed to Kill van regisseurs als Brian De Palma, Nicolas Roeg, Roberto Benigni, George A. Romero, Joe Dante, Dario Argento en Quentin Tarantino. De score is opgenomen met het Bulgarian Symphonic Orchestra.
 
De productie was in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep Max en Inspire Pictures, in co-productie met het Belgische Prime Time(Antonino Lombardo).